Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ταϊβάν: Η Κίνα μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στη Σιαμέν – Ετοιμάζονται τα καταφύγιά στην πρωτεύουσα Ταϊπέι

Σήμερα το  πρωί κυκλοφόρησαν  στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες όπου φαίνεται η μετακίνηση δυνάμεων της Κίνας στην πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν, απέναντι από την Ταϊβάν «Χωρίζονται από το Στενό της Ταϊβάν». Άλλωστε η Κίνα το έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θεωρεί έδαφός της, την Ταϊβάν, έτσι έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο γύρω από αυτήν.

Όλα αυτά θυμίζουν έντονα τη μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων πριν την εισβολή στην Ουκρανία.  Ταυτόχρονα ερωτήματα γεννά η ενδεχόμενη υψηλού ρίσκου επίσκεψη της 82χρονης προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. Η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Ταϊβάν: Η Κίνα μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στη Σιαμέν - Ετοιμάζονται τα καταφύγιά πρωτεύουσα Ταϊπέι

Παράλληλα στην Ταϊβάν έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά της καταφύγια καθώς η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις της με την Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εγείρουν νέους φόβους για την πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στο νησί. Η πρωτεύουσα Ταϊπέι διαθέτει περισσότερα από 4.600 τέτοια καταφύγια που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους, πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της. Έχουν μάλιστα προωθήσει και μια εφαρμογή για κινητό με πληροφορίες που αφορούν την τοποθεσία τους, διασφαλίζοντας  πως οι πολίτες θα γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο.

Τον περασμένο μήνα, η Ταϊβάν πραγματοποίησε μια ευρεία άσκηση «τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας» για ενδεχόμενο αεροπορικής επίθεσης σε όλη την έκτασή της. Ανάμεσα στις οδηγίες που έλαβαν οι πολίτες για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης ήταν να μεταβούν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των σπιτιών τους καλύπτοντας τα μάτια και τα αυτιά τους με τα χέρια τους, αλλά έχοντας ανοιχτό το στόμα τους για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο από τα ωστικά κύματα.

Ταϊβάν: Η Κίνα μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στη Σιαμέν - Ετοιμάζονται τα καταφύγιά πρωτεύουσα Ταϊπέι

Ο Βου Ένοκ εκπρόσωπος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος λέει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ετοιμάσουν συσκευασίες επιβίωσης για να πάρουν μαζί τους όταν θα μεταβούν σε καταφύγιο και αναφέρει ενδεικτικά ιατροφαρμακευτικό υλικό, ακόμη και εργαλεία για την κατασκευή αυτοσχέδιας τουαλέτας.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι τι παίρνει κάποιος μαζί του για να μπορεί να παραμείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Please follow and like us: