Παρασκευή, 12 Απριλίου

Η απογραφή φέρνει ανατροπές – Αλλάζει τον εκλογικό χάρτη

Η απογραφή φέρνει ανατροπές καθώς αλλάζει τον εκλογικό χάρτη. Τα τελευταία χρόνια όλοι γνωρίζαμε πως στην χώρα μας υπάρχει υπογεννητικότητα , αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν το πόσο λιγότεροι ήμαστε.

Τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής που πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι τόσο αποκαλυπτικά σε νούμερα μπορούν όμως να μας δείξουν πως επειδή λιγοστέψαμε θα είναι κάπως διαφορετικός κι ο χάρτης που θα δούμε το βράδυ της εθνικής κάλπης.

Για την ακρίβεια, ενδέχεται να αλλάξει ο προεκλογικός σχεδιασμός ορισμένων απ’ όσους πολιτεύονται, μιας κι οι έδρες της εκλογικής τους περιφέρειας μπορεί να μειωθούν ή να αυξηθούν.

Η απογραφή φέρνει ανατροπές - Αλλάζει τον εκλογικό χάρτη

Όπως γράφουν ΤΑΝΕΑ πολύ πριν η ΕΛΣΤΑΤ δώσει στη δημοσιότητα τα νούμερα που συγκέντρωσαν οι απογραφείς της, ο νόμος που εξασφάλισε δικαίωμα ψήφου στους απόδημους είχε προκαλέσει την πρώτη μεταβολή εδρών. Εκείνες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξήθηκαν σε 15 από 12.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα από την ΕΛΣΤΑΤ θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο, τότε μάλιστα  θα ανακοινωθεί και ο αριθμός των δημοτών ανά δήμο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος.

Εκείνο πάντως που φαίνεται ως πιο πιθανό σενάριο είναι οι τρεις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας να κερδίσουν από μια έδρα παραπάνω σε σχέση με το 2019 κι οι δυο της θεσσαλονίκης να εκλέξουν έναν βουλευτή περισσότερο η καθεμία. Από την άλλη  μεγάλες πιθανότητες να χάσουν από μια έδρα εμφανίζονται να έχουν οι Α’ Πειραιά, Αρτα, Μαγνησία, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Λακωνία. Το ίδιο και οι Χίος, Καστοριά και Θεσπρωτία, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη λίστα των μονοεδρικών αφού προς το παρόν εκλέγουν δύο βουλευτές. Ενδεχόμενη είναι και μια αύξηση των εδρών της Ανατολικής Αττικής από 10 σε 12, ενώ δεν αποκλείουν η Α’ Αθηνών να μη χάσει μια ακόμη έδρα κι η Αχαΐα να διατηρήσει την παρουσία της στο βουλευτήριο με 9 εκπροσώπους του έθνους.

Αυτό που οι ειδικοί βλέπουν ως κύρια αίτια όλων των παραπάνω αλλαγών είναι η μεγάλη τάση  που παρατηρείται σε όλες τις τελευταίες απογραφές που αφορά την αύξηση του πληθυσμού των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας με παράλληλο άδειασμα της επαρχίας .

Η απογραφή φέρνει ανατροπές - Αλλάζει τον εκλογικό χάρτη

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ πάντως δεν έχει καμία σημασία για την τελική κατανομή των εδρών το πόσες μονοεδρικές κερδίζει κάθε κόμμα ή σε πόσες εκλογικές περιφέρειες αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Ένα αρκετά κατατοπιστικό παράδειγμα του συγκεκριμένου είναι οι επιδόσεις της ΝΔ στα Χανιά το 2019. Τότε, ο Νομός Χανίων βάφτηκε ροζ, ωστόσο οι γαλάζιοι πήραν τρεις από τις τέσσερις έδρες εκεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μία.

Αναμονή λοιπόν για τα αναλυτικά αποτελέσματα από την ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο και έτσι θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για της αλλαγές που θα υπάρξουν.

Η απογραφή φέρνει ανατροπές - Αλλάζει τον εκλογικό χάρτη
Η απογραφή φέρνει ανατροπές – Αλλάζει τον εκλογικό χάρτη
Please follow and like us: