Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

«Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν» Φόβοι για επιπτώσεις σε Ασία και Ουκρανία

Οργή Κίνας για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν – Φόβοι για επιπτώσεις σε Ασία και Ουκρανία

Το βράδυ της Τρίτης η  82χρονη πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι έφτασε στο αυτοδιοικούμενο νησί του Ειρηνικού και θα μένει λιγότερες από 24 ώρες σύμφωνα με πληροφορίες.  Αύριο Τετάρτη αναμένεται να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν και να έχει επαφές με την πρόεδρο της αυτοδιοικούμενης περιοχής Τσάι Ινγκ Γουέν.

Την εν λόγω επίσκεψη αποδοκίμασαν με ιδιαίτερα έντονο μάλιστα ύφος και επιφανείς Αμερικανοί αρθρογράφοι όπως για παράδειγμα ο Τόμας Φρίντμαν των New York Times.

Εδώ πρέπει να πούμε  ότι επισήμως η Ουάσιγκτον δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα ο Λευκός Οίκος (Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν) είχε φροντίσει να διαχωρίσει τη θέση του παίρνοντας αποστάσεις από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι.

«Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν» Φόβοι για επιπτώσεις σε Ασία και Ουκρανία

Έτσι λοιπόν  η Νάνσι Πελόζι αψήφησε τελικώς τις αντιρρήσεις και  προσγειώθηκε στην Ταϊβάν το βράδυ της Τρίτης, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ που επισκέπτεται το συγκεκριμένο νησί έπειτα από 25 χρόνια. Η προηγούμενη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί εκεί το 1997 από τον Ρεπουμπλικάνο Νιουτ Γκίνγκριτς.

Υπερασπίστηκε την επιλογή της να επισκεφθεί την Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι «ο κόσμος καλείται σήμερα να επιλέξει μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας» και ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της δημοκρατικής Ταϊβάν επιδεικνύοντας «αλληλεγγύη» που «είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έσπευσε, με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, να καταδικάσει την επίσκεψη της Αμερικανίδας πολιτικού, υποστηρίζοντας πως υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν αλλά και τα ίδια τα πολιτικά θεμέλια των σινοαμερικανικών δεσμών.

Ακόμη πιο «ηχηρή» ήταν όμως η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας που έκανε γνωστό πως πρόκειται να ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν από την πλευρά τους γνωστό πως πρόκειται να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν ξεκινώντας από το βράδυ της Τρίτης. Στο πλαίσιο των εν λόγω επιχειρήσεων, ανακοινώθηκε πως θα γίνουν βολές και με πυραύλους στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν.

Παράλληλα όμως  το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει πυροδοτήσει ένταση στις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον.

«21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν» Φόβοι για επιπτώσεις σε Ασία και Ουκρανία

Αναμένονται εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στο Στενό της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν, σύμφωνα με την σχετική κινεζική ανακοίνωση.

Αντιδρώντας στις εξαγγελίες περί στρατιωτικών γυμνασίων από την πλευρά της Κίνας, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν κατηγόρησε το Πεκίνο πως επιχειρεί με αυτές τις κινήσεις να απειλήσει λιμάνια και πόλεις της Ταϊβάν που κατέχουν στρατηγική θέση στον χάρτη.

 

Η Μόσχα υποστήριξε το Πεκίνο νωρίτερα σήμερα σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα. Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα “απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την κυριαρχία της”, χαρακτηρίζοντας “σαφή πρόκληση” την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν «σαφή πρόκληση» με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.

 

Please follow and like us: