Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ο  πρωθυπουργός

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 

Κατά την συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για την ενεργειακή κρίση αλλά και για την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αρχικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συντονισμός των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου. Για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που τόνισε πως αφορά όλη την Ευρώπη. Γιατί η  Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι παράλληλα  και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συνάντηση στο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ο  πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου

Τέλος ο πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη βάση στο να ενημερώσει την κ. Αναλένα Μπέρμποκ για τις  τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό η  Γερμανίδα υπουργός περπάτησε με την συνοδεία της από το Μέγαρο Μαξίμου έως το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών όπου έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Αμέσως μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τους δύο υπουργούς.

Συμφώνα με πληροφορίες ο Νίκος Δένδιας θα εκθέσει στην Αναλένα Μπέρμποκ τα ελληνικά επιχειρήματα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και με τη βοήθεια χαρτών που απεικονίζουν το εύρος του τουρκικού αναθεωρητισμού και μεγαλοϊδεατισμού. Παράλληλα, με δεδομένες τις θέσεις των Πρασίνων της Γερμανίας για την ανάγκη περιορισμού των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς χώρες που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει το ζήτημα των γερμανικών εξοπλισμών προς την Τουρκία, αν και υπάρχει το αναπόδραστο εμπόδιο των συμβολαίων που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια η Αναλένα Μπέρμποκ θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσγλου.

Please follow and like us: