Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ δήλωσε πως Δρομολογείται η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας Ελλάδας

Δρομολογείται η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας Ελλάδας που συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο χωρών, ώστε να παρέχει την πρόσβαση στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά νέων πηγών φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα της κυβέρνησης, ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οριστικοποίηση των εγγράφων για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας.

«Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, τώρα μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση του τεκμηριωμένου μέρους που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λειτουργία του».

Τονίστηκε μάλιστα από τον απερχόμενο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ πως χάρη στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά από την 1η Οκτωβρίου. Παράλληλα μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες η εταιρία του έργου, η ICGB έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό λειτουργικότητας του έργου (Πράξη 16) κάτι που αναμένετε πως θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο διασυνδετήριος αγωγός.

Την πρόοδο ως προς την εμπορική λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού επιβεβαίωσε και η διευθύνουσα σύμβουλος της ICGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα. Υπενθύμισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τον διασυνδετηριο αγωγό ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου και κατάλληλο για εμπορική χρήση.

Ο αγωγός θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), και από άλλες πηγές μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου, που έχει μήκος 182 χλμ. εκ των οποίων 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και 31 χλμ. στην Ελλάδα, έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισ. κ.μ. ετησίως εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Εκτείνεται από την Κομοτηνή (βορειοανατολική Ελλάδα), περνά από το Κίρτζαλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα (νοτιοανατολική Βουλγαρία).

Please follow and like us: