Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις 5 ευρώ στα μηνιαία πάγια των λογαριασμών ρεύματος των προμηθευτών βάζει η κυβέρνηση

Πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις 5 ευρώ στα μηνιαία πάγια των λογαριασμών ρεύματος των προμηθευτών βάζει η κυβέρνηση

Κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η διάταξη που ορίζει ότι το ύψος των παγίων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως.

Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022. Η ρύθμιση γίνεται προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στα πάγια που ανακοίνωσε μερίδα προμηθευτών με τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον Αύγουστο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν στις πάγιες χρεώσεις 5 ευρώ στα μηνιαία πάγια των λογαριασμών ρεύματος των προμηθευτών βάζει η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο καθεστώς τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και ισχύουν από τον επόμενο (π.χ. τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου), ενώ από 1ης Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο κ.Σκρέκας απόψε, κλείνει επίσης το «παράθυρο» της επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής δια της πλαγίας οδού που επίσης καταγράφηκε στις ανακοινώσεις των τιμολογίων του Αυγούστου, και συγκεκριμένα η σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας με τη μείωση των εκπτώσεων, αντί για την αύξηση των χρεώσεων.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε απόψε, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας, Σκρέκας είχε γνωστοποιήσει την επιθυμία της κυβέρνησης να μπει «φρένο» στις αυξήσεις παγίων που προχωρούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

O υπουργός Ενέργειας Κώστας, Σκρέκας τόνισε:

«Κάποιο προμηθευτές πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Γι’ αυτό και σήμερα φέρνουμε τροποποίηση και επιβάλλουμε ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για πάγιες χρεώσεις στους προμηθευτές. Το ανώτερο που μπορούν αν έχουν είναι 5 ευρώ. Τους περιορίζουμε και βάζουμε πλαφόν».

Please follow and like us: