Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά σε όλα τα πεδία – Μεγάλες συμφωνίες

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά σε όλα τα πεδία – Μεγάλες συμφωνίες

Η χώρα μας πλέον αποτελεί «πύλη εισόδου» τόσο για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όσο και της Δύσης Ευρώπη με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα από την Σαουδική Αραβία το οποίο οι ίδιοι παράγουν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .

Παράλληλα ήδη γίνονται κουβέντες για το υδρογόνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος και η χώρα μας θέλει να έχει προβάδισμα στις προμήθειες, όπως έγινε και με το LNG.

Με απλά λόγια, με συμφωνίες μεγαλύτερης και μικρότερης εμβέλειας, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά σε όλα τα πεδία πολιτικής, με τη χώρα μας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να έχει πιο στενή σχέση με τις χώρες του Κόλπου, με δεδομένη και την Αμυντική Συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη»

Βασικό συντονιστικό όργανο πλέον θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ακόμα στενότερη θα γίνει και η στρατιωτική συνεργασία, με κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί εξοπλισμών. Ταυτόχρονα υπεγράφη Μνημόνιο για την προώθηση των επενδύσεων, για την επιστημονική και την τεχνολογική συνεργασία, για την Υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, και για τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Η στρατηγικής φύσεως σχέση Αθήνας-Ριαντ, όμως, συμβολοποιείται, κατά βάση, στο mega-project που λέγεται East to Med Data Corridor (EMC), το μεγάλο «καλώδιο» μεταφοράς δεδομένων, καθώς οι τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), υπέγραψαν συμφωνία, ώστε το έργο του EMC να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το φθινόπωρο.

Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη, τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Βάσει της συμφωνίας, θα δρομολογηθεί και η δημιουργία δύο data centers σε Αττική και Κρήτη..

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά σε όλα τα πεδία - Μεγάλες συμφωνίες

Πολλές μεγάλες εταιρίες θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά και ελληνικές εταιρίες θέλουν να ανοιχτούν στη Σαουδαραβική αγορά . Ίσως το μεγαλύτερο από τα deals είναι αυτό του ομίλου Μυτιληναίος με την Ajlan&Bros. Holding Group. Αυτό που έκανε ευχάριστη εντύπωση είναι ότι οι Σαουδάραβες, δείχνουν τις διαθέσεις τους για business και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, με τον Πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν να κάνει λόγο για προοπτικής διασύνδεσης των δικτύων τηλεπικοινωνίας

Εκτός από τη Συμφωνία για τον EMC, αλλά και το Μνημόνιο για την Ενέργεια, η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας αντανακλάται στις ακόμα 9 υπογραφείσες συμφωνίες. Υπογράφηκαν  μνημόνια για την προώθηση των επενδύσεων, για την επιστημονική και την τεχνολογική συνεργασία, για την Υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, και για τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έρχονται πιο κοντά σε όλα τα πεδία - Μεγάλες συμφωνίες

Πάντως, οι συμφωνίες δεν τελείωσαν χθες, καθώς αυτές ήταν μόνο σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ο Μπιν Σαλμάν συνοδεύεται, άλλωστε, από 30 επιχειρηματίες και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στο σημερινό επενδυτικό φόρουμ που λαμβάνει χώρα στη Μεγάλη Βρετανία.

Μεγάλες εταιρίες θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά και ελληνικές εταιρίες που θέλουν να ανοίξουν παρτίδες στη Σαουδική Αραβία. Ίσως το μεγαλύτερο από τα deals είναι αυτό του ομίλου Μυτιληναίος με την Ajlan&Bros. Holding Group.

Please follow and like us: