Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Στη Ρωσία μετέβη ο Ερντογάν για συνάντηση με τον Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας

Στη Ρωσία μετέβη ο Ερντογάν για συνάντηση με τον Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στις 5 Αυγούστου ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας

Η συνάντηση των δύο ανδρών στη Ρωσία ακολουθεί την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και γεωργικών προϊόντων που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η συμφωνία υπαγορεύει την δημιουργία  «Κοινού Κέντρου Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών» στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε πως το Κέντρο Συντονισμού έχει ξεκινήσει την εργασία του ήδη  στην Κωνσταντινούπολη. Η ρωσική αντιπροσωπεία μάλιστα αναμένετε να φθάσει σήμερα στην Τουρκία και θα αρχίσει εργασία σε ένα τετραμερές σχήμα μαζί με την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Δυο λόγια για την συμφωνία

Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπέγραψαν στις 22 Ιουλίου στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ -παρουσία των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντόνιο Γκουτέρες- δύο χωριστές συμφωνίες στη βάση σχεδίου του ΟΗΕ που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει 22 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Please follow and like us: