Με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη»

Tο απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Μέγαρο Μαξίμου .

O πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δύναμη της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και συνεχάρη τον Πρίγκιπα για το project «Vision 2030».  Ενώ ο Πρίγκιπας  επισήμανε πως συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα.

 Παράλληλα μας απασχολεί το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη  κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή, συμφωνία στην επιστήμη και την τεχνολογία, συμφωνία στον πολιτισμό.

Με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη»

Η  αναβάθμιση των «στρατηγικών σχέσεων» Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας αλλά και το ενδιαφέρον της σαουδαραβικής πλευράς για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021 ενώ σήμερα αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών στην Αθήνα.

Ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την Αραβία μέσω της αποστολής μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση, η οποία έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως διαμηνύθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδαραβική πρωτεύουσα- επίσκεψη στην οποία συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.

Με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου «Η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη»

Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021, όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.

 

 

Please follow and like us: