Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : Οι  χώρες της ΕΕ να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργεικών τους αναγκών από τη Μόσχα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  σε συνέντευξή της  επεσήμανε πως θα πρέπει οι  χώρες της ΕΕ να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργεικών τους αναγκών από τη Μόσχα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) τόνισε πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο αν και πολλές χώρες έχουν δηλώσει τις αντιρρήσεις τους.

Παράλληλα κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να είναι έτοιμες για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου και να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργεικών τους αναγκών από τη Μόσχα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο δηλαδή μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα. (…)Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε το γεγονός πως αν τελικά  επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο. (…)Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες».

 

Please follow and like us: