Σάββατο, 20 Απριλίου

«Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ» για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε σήμερα την ευλογιά των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων κηρύχθηκε ως έκτακτη ανάγκη διεθνούς ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας την ισχυρότερη έκκληση για δράση που μπορεί να κάνει ο οργανισμός.

Στην σύνοδο του Ιουνίου, σύμβουλοι του ΠΟΥ είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια απειλή που μεγαλώνει. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 16.000 κρούσματα εκτός Αφρικής, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από εκείνον του Ιουνίου, πριν από ένα μήνα δηλαδή . Μάλιστα η  νόσος έχει φτάσει σε 75 χώρες και συνεχώς μεγαλώνει.

Είναι η έβδομη φορά που γίνεται μια τέτοια δήλωση από το 2009, με την πιο πρόσφατη περίπτωση να είναι αυτή για την Covid-19, στην οποίο δόθηκε το ίδιο επίπεδο συναγερμού το 2020, όπως αναφέρει ο Guardian.

«Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ» για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

Ιταλία: Το πρώτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων» καταγράφηκε στη χώρα

To πρώτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων» εντοπίστηκε στην Ιταλία. Οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι διέγνωσαν την νόσο σε ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Τέλος, καταβάλλεται προσπάθεια, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον ασθενή τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

ΗΠΑ: Πρώτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε παιδιά. Πρόκειται για ένα νήπιο στην Καλιφόρνια και ένα βρέφος που δεν είναι κάτοικος ΗΠΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.Τα δύο κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), πρόκειται πιθανότατα για ενδοοικογενειακές λοιμώξεις.

«Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ» για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

Η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δηλώνοντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως:

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο έλαβε ο ίδιος την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση εμβολίου κατά της ευλογιάς για να επεκτείνει τη χρήση του κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία θα μπορούσε να σημάνει το επίπεδο μέγιστου συναγερμού του ΠΟΥ.

Το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρίας Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Εγκρίθηκε κατά της ευλογιάς των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου τόνισε:

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την απάντησή της για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση από την πρώτη μέρα και τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη – μέλη μας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην ΕΕ» επισήμανε η κ. Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που απαντάται συνήθως σε ζώα στην κεντρική και δυτική Αφρική, αν και μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους. Ενώ περιστασιακά εντοπίζονται κρούσματα σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, το τελευταίο ξέσπασμα προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Περιστατικά έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης -και στην Ελλάδα- ενώ αρκετά κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νιγηρία, το Ισραήλ, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ομοφυλόφιλους άνδρες, ωστόσο οι ειδικοί τόνισαν ότι ο οποισδήποτε μπορεί να νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς μεταδίδεται με τη στενή επαφή.

Ο ΟΗΕ, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που στοχοποιούν Αφρικανούς και άτομα της LGBTQ+ κοινότητας «ενισχύουν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα».

Τα συμπτώματα της ασθένειας

Πρόκειται για μία σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έως και 1 στους 10 από τους μολυσμένους και δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω σωματικών υγρών. Το εξάνθημα εμφανίζονται αρχικά στο πρόσωπο πριν εξαπλωθούν αλλού και μπορεί να μοιάζουν με ανεμοβλογιά.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Υψηλός Πυρετός (38C+)

Πονοκέφαλος

Μυϊκοί πόνοι

Οσφυαλγία

Πρησμένοι αδένες

Τρέμουλο ή ρίγη

Εξάντληση

Η διάρκεια των συμπτωμάτων της «ευλογιάς των πιθήκων» ποικίλλει και μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα και  δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, ωστόσο οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν σε ειδικούς νοσοκομειακούς θαλάμους, προκειμένου να αναρρώσουν χωρίς πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι είναι ασυνήθιστο να κολλήσει κανείς τη νόσο από άλλον άνθρωπο, οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν μετά από επαφή με μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή ρούχα ή αν ακουμπήσει κάποιος τα συγκεκριμένα εξανθήματα.

Please follow and like us: