Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Διαφωνεί η Ελλάδα με την πρόταση της Κομισιόν για «ψαλίδι» 15% στο φυσικό αέριο τόνισε ο  υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας

Ο υπουργός καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό  στον ΣΚΑΪ  διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια, ωστόσο η κυβέρνηση επαγρυπνεί λόγω πολέμου.

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής: «Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα μας και τον εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, όμως έχουμε πόλεμο»

Η Ελλάδα παραμένει αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη μέλη τόνισε .

Ενδεικτικά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τόνισε:

«Προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες και χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες (…) Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, το Βέλγιο έχουν προβληματισμούς, όχι μόνο εμείς. (…)Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις βορειότερες χώρες, στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο. (…)Εμείς προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας πάρα πολύ μέσω των υποδομών μας στη Βουλγαρία με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Η Ελλάδα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και φυσικό αέριο στην Βουλγαρία».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, η Ελλάδα φέτος διανύει τουριστική σεζόν με αφίξεις ρεκόρ ή έσοδα ρεκόρ ακόμα και σε σχέση με το 2019 έχουμε ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, δουλεύουν οι χαλυβουργίες οι τσιμεντοβιομηχανίες τα εργοστάσια το εμπόριο και αυτό έχει αυξήσει στην κατανάλωση σε σχέση με τα συγκρινόμενα έτη που λέει η Επιτροπή που είναι ο μ.ο των τελευταίων πέντε ετών με χαμηλές καταναλώσεις και χαμηλή δραστηριότητα. Ενώ ξεκαθάρισε πως: «Το 15% που λένε για την Ελλάδα, και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% – 25% μείωση φυσικού αερίου».

 

 

Please follow and like us: