Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου

Απίστευτη  ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει 4 δημοτικά σχολεία, στην Δυτική Θράκη

Απίστευτη  ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει 4 δημοτικά σχολεία στην Δυτική Θράκη.

Η Τουρκία για άλλη μια φορά προκαλεί διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με μια απίστευτη  ανακοίνωση του εκπρόσωπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς σχετικά με την  απόφαση της Ελλάδας να κλείσει 4 δημοτικά σχολεία  της Δυτικής Θράκης. Στην  απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζετε  πως «Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί δείχνουν ποιος σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης 120.000  μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, 3.000 Έλληνες στην Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου στην απάντηση σε όσα αναφέρει η ψευδός η Τουρκία  τονίζει πως «Για άλλη μία φορά, η ‘Αγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους.» Όπως επισημαίνει, η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα μαθητών.

δημοτικά σχολεία στην Δυτική Θράκη.

Συγκεκριμένα στην χθεσινή ανακοίνωσή του εκπρόσωπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς τονίζετε :

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως η χώρα του καταδικάζει «την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 4 δημοτικά σχολεία, που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών κάθε χρόνο» και σημείωνε ότι τα σχολεία ανήκουν στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Ο Τανζού Μπιλγκίτς τόνισε  πως, «με την τελευταία αυτή απόφαση, η οποία επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας έχουν κλείσει. Έτσι, φαίνεται ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, μέσω της (προσωρινής αναστολής), έχει γίνει συστηματική.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα  και τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς ήταν δυναμική και άμεση. Τονίζοντας πως «Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί δείχνουν ποιος σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης 120.000  μουσουλμάνοι στην Ελλάδα, 3.000 Έλληνες στην Τουρκία»

Απάντηση του ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα  

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, η ‘Αγκυρα αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα, προκειμένου να προβάλει θέσεις που δεν αντέχουν στην κριτική. Τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με αιτιάσεις του τουρικού υπουργείου Εξωτερικών για τη μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη.

Όπως επισημαίνει, η απόφαση αναστολής λειτουργίας σχολείων λαμβάνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια σε όλη την Ελλάδα, όταν δηλαδή ο αριθμός των μαθητών πέφτει κάτω από το ελάχιστο κατώφλι των εννέα μαθητών.

Αναφέρει δε πως το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πέραν των τεσσάρων μειονοτικών δημοτικών σχολείων, αναστέλλεται η λειτουργία και άλλων 29 μη μειονοτικών σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

δημοτικά σχολεία στην Δυτική Θράκη.

«Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση των μαθητών της μειονότητας», υπογραμμίζει.

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι οι εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής Πολιτείας γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, με αποκλειστικό γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης προς όφελος των ίδιων των μαθητών».

«Η Τουρκία οφείλει να βάλει τέλος στην παραπλανητική της ρητορική και να κατανοήσει την πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι η μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, ζώντας σε μία ελεύθερη και δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, απολαμβάνει πλήρως τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της, όπως άλλωστε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, προσθέτει, «τα ελάχιστα πλέον σχολεία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία μαρτυρούν τον βίαιο και συστηματικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πατρογονικά τους εδάφη».

Υπενθυμίζει ότι «για την ευημερούσα μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος ενενήντα εννέα δημοτικά σχολεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη «θα λειτουργήσουν μόνο τρία, στην Ίμβρο ένα και στην Τένεδο κανένα».

Υπενθυμίζει δε πως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, ενώ η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία δεν υπερβαίνει τα 3.000 άτομα, την στιγμή που τη

«Δυστυχώς για την Τουρκία, οι αριθμοί διακινούν τη δική τους αναντίρρητη αλήθεια σχετικά με το ποιος σέβεται και εφαρμόζει την Συνθήκη της Λωζάννης», τονίζει.

«Η Ελληνική Δημοκρατία αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της», καταλήγει.

Please follow and like us: