Παρασκευή, 19 Απριλίου

Η Τουρκία αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 και όχι στα 10 ναυτικά μίλια δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 και όχι στα 10 ναυτικά μίλια δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου : «Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Μιλώντας στο κρατικό TRT Haber ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμφισβήτησε για ακόμα μία φορά την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα αλλά και τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η Τουρκία αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 και όχι στα 10 ναυτικά μίλια δήλωσε ο Τσαβούσογλου

Τόνισε πως  οι Τουρκία αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 και όχι στα 10 ναυτικά μίλια, αλλά δεν λέει το παραμικρό για το γεγονός ότι η Άγκυρα αποδεχόταν τον ελληνικό εναέριο χώρο από το 1931 μέχρι το 1975.

Στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει να παραβιάζει τον ελληνικό ενάεριο χώρο καθώς όπως είπε η Άγκυρα αναγνωρίζει έξι μίλια εναέριου χώρου για την Αθήνα και όχι δέκα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συγκεκριμένα τόνισε:

«Με 6 μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο Eξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο. Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα υλικά αμυντικής βιομηχανίας. αλλά έχουν κατασκευάσει και βάσεις. Όταν δίνετε ένα προϊόν (αμυντικής βιομηχανίας) στην Ελλάδα θέτετε κάποιο όρο για να μην παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας;», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 Προφανώς, σκοπίμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα πράγματα. Διότι είναι άλλο πράγμα να μην αναγνωρίζει η Τουρκία τα 10 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου, και τελείως άλλο να ισχυρίζεται ότι αυτά τα 4 ν.μ. (από τα 6 μέχρι τα 10 που είναι ο ελληνικός εναέριος χώρος με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 1931 που η Τουρκία αναγνώριζε μέχρι το 1975) ανήκουν στην Τουρκία! Ακόμη κι αν κάποιος ελάμβανε ως βάση συζήτησης την τουρκική επιχειρηματολογία, ο εναέριος χώρος από τα 6 μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια από τις ακτές των ελληνικών νησιών δεν θα μπορούσε να είναι τουρκικός αλλά διεθνής! Επιπλέον, η Τουρκία έχει ανακηρύξει τον εναέριο χώρο της στο Αιγαίο και η Ελλάδα δεν αμφισβητεί τα όριά του.

Πρώτον, υπάρχει απόκλιση από την ισορροπημένη πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Οι ΗΠΑ πρέπει να αντεπιστρέψουν σε αυτήν την πολιτική ισορροπίας.

Δεύτερον, στο αμερικανικό κογκρέσο υπάρχουν μέλη ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στα λόμπι. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην ομιλία του άσκησε πίεση για τα F-16», συμπλήρωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σχετικά με τις σχέσεις με τα άλλα κράτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στον τομέα της αμυντικής συμμαχίας. Βλέπετε πόσες προσπάθειες κάνουμε για να άρουν τους περιορισμούς εναντίον της Τουρκίας. Αυτό θέσαμε και στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια διαδικασίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Κάναμε βήματα για να πάρουμε τα F-16 από τις ΗΠΑ».

Please follow and like us: