Σάββατο, 20 Απριλίου

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία

Την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη Γερουσία πως «Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης» ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που  περίμεναν ότι ο Ντράγκι θα υπέβαλε την παραίτησή του και θα οδηγούσε άμεσα την χώρα σε εκλογές.

Μάριο Ντράγκι : «Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου»

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα δεν δέχτηκε την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι και προσπάθησε να τον  μεταπείσει.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας επιθυμούν την παραμονή του Μάριο Ντράγκι, ως εγγύηση σταθερότητας. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του ισπανού πρωθυπουργού στο Politico με τίτλο «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι». Οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση: και μόνο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Μάριο Ντράγκι αναζωπύρωσε τους φόβους για εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκρηκτικό παράγοντα για την ευρωζώνη. Ηδη, το χρέος της Ιταλίας βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αύξηση των επιτοκίων.

 

 

Please follow and like us: