
Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία ο Μάριο Ντράγκι
Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι να εμμένει στην παραίτησή του από πρωθυπουργός. Δείχνει αποφασισμένος να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων της διασπασμένης κυβερνητικής συμμαχίας του.
Μάλιστα ο Ιταλός πρωθυπουργός, έχει ήδη ενημερώσει, σχετικά, τον πρόεδρο της δημοκρατίας της χώρας.
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτηση του Ντράγκι την Πέμπτη, προτρέποντάς τον να προσπαθήσει να ενισχύσει την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών συμμάχων του. Ο πρόεδρο της δημοκρατίας του ζήτησε να τηρηθεί η θεσμικά η προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντράγκι περιόρισε σε μια μόνον ημέρα, την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αλγερία, η οποία θα γίνει τελικά, την ερχόμενη Δευτέρα.
Προτίθεται να μεταβεί στο κοινοβούλιο σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τετάρτη, μόνον για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του, αιτιολογώντας την με ακόμη αναλυτικότερο τρόπο. Στηρίζεται την θέση του αυτή στο γεγονός ότι καθώς δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη.
Αυτό που έχει συμβεί είναι το γεγονός πως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Τζουζέπε Κόντε, απείχε ουσιαστικά από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία. Ενώ παράλληλα το Κίνημα Πέντε Αστέρων αποφασίζει ποια στάση να τηρήσει, ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας. Μέσα στις επόμενες ώρες, είναι πιθανό να ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν οι «πεντάστεροι» αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, πριν ο Ιταλός πρωθυπουργός παρέμβει στο κοινοβούλιο.
Σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι οριστικοποιήσει την παραίτησή του, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα έχει δυο κύριες επιλογές:
Α. Να προκηρύξει άμεσα εκλογές (πιθανώς για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) ή
Β. Να ζητήσει την σύσταση μιας νέας, βραχείας διάρκειας κυβέρνησης, με κύριο στόχο την κατάρτιση και την έγκριση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Όλα αυτά, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μειώνουν τις πιθανότητες σύντομης προσφυγής στις κάλπες, και αυξάνουν εκείνες – σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του Ντράγκι – για δημιουργία προσωρινής κυβέρνησης, με όσο γίνεται ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων.