Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Νέο αφήγημα από την Τουρκία περί «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα

Νέο αφήγημα από την Τουρκία περί «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα

Tο TR Haber φιλοξένησε τις απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος είναι ο πρώτος στην Τουρκία  που  διατύπωσε το αφήγημα περί «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα.

Ο Γιουμίτ Γιαλίμ προχώρησε για άλλη μια φορά στην παρουσίαση των απόψεων του  έγινε με αφορμή τον παράνομο χάρτη των Γκρίζων Λύκων που παρουσίασε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν. Ισχυρίζεται ότι στη Συμφωνία του Λονδίνου δεν υπάρχει άρθρο που να αναφέρει ότι η Κρήτη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα

Νέο αφήγημα από την Τουρκία περί «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης, ανήκουν στην Τουρκία -και μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά- υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η παρουσία της Κρήτης στο νησί είναι παράνομη. Μάλιστα συμφώνησε και με τον παράνομο χάρτη των Γκρίζων Λύκων που παρουσίασε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί και στον οποίο παρουσιάζεται το μισό Αιγαίο καθώς και η Κρήτη ότι ανήκουν στην Τουρκία.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατος αξιωματικός Γιουμίτ Γιαλίμ τόνισε:

 «Μετά τον Α’ Π.Π, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί. Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

Στην ανάλυσή του ο ακραίος Τούρκος απόστρατος Γιαλίμ παρερμηνεύει προκλητικά τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι στη Συμφωνία του Λονδίνου δεν υπάρχει άρθρο που να αναφέρει ότι η Κρήτη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα δόθηκε το 1/4 της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί συνεχίζουν να είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους», καταλήγει.

Please follow and like us: