
Τα απλά καθημερινά υλικά που χρησιμοποιούμε εδώ στην Ελλάδα είναι το μυστικό της γεύσης για μια επιτυχημένη Αστακομακαρονάδα.
Τη πιο ωραίο από το σκόρδο, τον βασιλικό, την φρέσκια ντομάτα, την πιπεριά, το καλό λάδι και αλλά ολόφρεσκα υλικά που αιώνες τώρα δίνουν ποιότητα και απίστευτη γεύση στα φαγητά της πατρίδας μας.
Έχουμε ακούσει ή διαβάσει πολλές συνταγές με δήθεν κριμένα μυστικά για μια επιτυχημένη αστακομακαρονάδα.
Εγώ θα επιμείνω πως η πιο πλούσια γευστικά αστακομακαρονάδα είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από λιτότητα σύνθεσης. Επίσης για την περίφημη αστακομακαρονάδα δεν αρκεί μόνο ο αστακός αλλά και ένα ζυμαρικό αντάξιό του. Η επιλογή του λινγκουίνε είναι για μένα η ιδανική παρέα για τον αστακό.
Μετά από πολλές δόκιμες καταλήξαμε σε μια συνταγή που χαρακτηρίζετε από την απλότητα της, βγαλμένη από την ψυχή των Επτανήσων και του Ιονίου.
Για 4 άτομα
Υλικά
1 κιλό αστακό ή δύο μικρους
Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 πακέτο λιγκουίνι
7-8 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
– 2-3 ώριμες τριμμένες ντομάτες
5-6 ντοματίνια
2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
Λίγο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 καυτερή πιπερίτσα
Λίγο καστανή ζάχαρη
1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
5 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού για το σερβίρισμα
Θυμαρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα, ζεσταίνω μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και ρίχνω την καυτερή πιπεριά. Προσθέτω τις ντομάτες, τριμμένες και αφήνω για 4-5 λεπτά έως ότου εξατμιστεί το πολύ νερό. Στη συνέχεια, ρίχνω τις σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο ενώ σε χοντρές φέτες ρίχνω το κρεμμύδι. Αμέσως μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη και περιμένουμε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε και το θυμάρι και λίγο συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας για να γίνει η σάλτσα μου πιο κόκκινη και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Μετά από 5 λεπτά σβήνω με το κρασί, αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ (δυναμώνω λίγο το μάτι) και σιγομαγειρεύω.
- Έχω δέσει την ουρά με το σώμα του φρέσκου αστακού, χρησιμοποιώντας σπάγκο κουζίνας και τον ζεματώ σε άφθονο νερό, για 2-3 λεπτά. Έπειτα, τον αφήνω να αποκτήσει τη θερμοκρασία δωματίου και με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι τον ανοίγω στα δύο, κατά μήκος, σε δύο ισομεγέθη κομμάτια.
Αφαιρώ από τον αστακό το πλατύ, σκούρο έντερο που διασχίζει το σώμα του και βάζω τα δύο κομμάτια του, με το ψαχνό προς τα κάτω, στη κατσαρόλα με τη σάλτσα που θα είναι σχεδόν έτοιμη. Παράλληλα σπάμε τις δαγκάνες με ένα μαχαίρι για να βγάλουν όλο το ζουμί τους μέσα στη σάλτσα . Κλείνουμε με το καπάκι και στα 5 λεπτά, αλλάζω πλευρές στα κομμάτια του αστακού. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να σιγομαγειρευτεί για 8 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο αστακός.
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζω τα ζυμαρικά και τα αποσύρω δυο-τρία λεπτά πριν από το χρόνο που αναφέρει η συσκευασία τους. Κρατάω ένα φλιτζάνι από το ζωμό των σπαγγέτι. Ταυτόχρονα, στη σάλτσα που βράζει με τον αστακό προσθέτω το φλιτζάνι από το ζωμό των σπαγγέτι και αυξάνω την ένταση της φωτιάς. Αμέσως μετά σουρώνω τα μακαρόνια.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα, τα ντοματίνια, το θυμάρι, 50 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Προσθέτουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να βράσουν. Με αυτό τον τρόπο θα τραβήξουν όλη τη γεύση από τον αστακό.
- Σερβίρω την αστακομακαρονάδα μου πασπαλισμένη με ψιλοκομμένα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.