Σάββατο, 20 Απριλίου

Το Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο όχημα 4×4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) Ελληνικής σχεδίασης στη Διεθνή Έκθεση Χερσαίας Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2022 στο Παρίσι

Το Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο όχημα 4×4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) Ελληνικής σχεδίασης στη Διεθνή Έκθεση Χερσαίας Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2022 στο Παρίσι

Συγκεκριμένα την  Δευτέρα 13 Ιουνίου στη Διεθνή Έκθεση Χερσαίας Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2022 που διεξάγεται στο Παρίσι παρουσιάστηκε  το νέο τεθωρακισμένο όχημα υψηλής ευκινησίας 4X4 ελληνικής κατασκευής «τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού» με την ονομασία HOPLITE (Οπλίτης).

Το τεθωρακισμένο όχημα HOPLITE είναι  δημιούργημα της  εταιρείας EODH S.A.,με έδρα στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και  ζυγίζει 12 τόνους, έχει 300 ίππους, καίει πετρέλαιο 6,7 λίτρα/100 km με αυτονομία τα 700 χιλιόμετρα και τελική ταχύτητα τα 120 km/h.

Το Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο όχημα 4x4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) Ελληνικής σχεδίασης στη Διεθνή Έκθεση Χερσαίας Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2022 στο Παρίσι

Το Νοέμβριο του 2021, το σύγχρονο τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα παρουσιάστηκε σε στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), της 1ης Στρατιάς, του Γ΄ Σώματος Στρατού/NDC-GR, της Β΄ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων-Αλεξιπτωτιστών (φωτογραφία).

Είχε προηγηθεί δύο μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2021, επίδειξη του «Οπλίτη» στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) Αυλώνα, κατά την διάρκεια της οποίας το ελληνικό στρατιωτικό όχημα πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες.

Όπως έχει ήδη αποδειχθεί, πέρα από τα κορυφαία επίπεδα προστασίας που προσφέρει, ο Οπλίτης μπορεί να κινηθεί άκοπα σε κάθε είδους έδαφος και να ξεπεράσει με ευκολία εμπόδια και υδάτινα κωλύματα.

Σημαντική είναι η συμβολή των ανεξάρτητων αναρτήσεων, της μόνιμης τετρακίνησης, των προηγμένων συστημάτων ελέγχου πρόσφυσης και της υψηλής απόστασής του από το έδαφος που φτάνει τα 490 χλστ.

Με μήκος 6.120 χλστ., πλάτος 2.370 χλστ., ύψος 2.640 χλστ. και μεταξόνιο των 3.600 χλστ., ο Οπλίτης κινείται από ένα κινητήρα turbodiesel των 5,7 λίτρων ο οποίος παράγει 300 ίππους και 1.100 Nm ροπής, μόλις από τις 1.200 σ.α.λ. Η κίνηση φτάνει και στους τέσσερις τροχούς μέσω 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 120 χλμ./ώρα και την αυτονομία να ανέρχεται στα 700 χλμ.

Το Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο όχημα 4x4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) Ελληνικής σχεδίασης στη Διεθνή Έκθεση Χερσαίας Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY 2022 στο Παρίσι

Σημειώνεται, επίσης, ότι η βασική έκδοση του τακτικού οχήματος, μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα, με την καμπίνα του να έχει ειδική διαμόρφωση, όντας προικισμένη με υψηλή προστασία από εχθρικά πυρά, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο «Οπλίτης» παραμένει στα αζήτητα από τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ αντίθετα έντονο είναι το ενδιαφέρον άλλων χωρών για την προμήθεια του συγκεκριμένου στρατιωτικού οχήματος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η χώρα μας προτίμησε να προμηθευτεί αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ117, τα οποία έχουν μικρότερη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού (5-6 άτομα), μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου (8,3 λίτρα/100 km) και αναπτύσσει μικρότερη ταχύτητα (100 km/h) σε σχέση με τον «Οπλίτη».

Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν δημιουργούμε την δική μας αμυντική βιομηχανία, την στιγμή που δεν υπολειπόμαστε σε ιδέες και τεχνογνωσία από τις άλλες χώρες.

 

Please follow and like us: