Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Επιδότηση σε Ηλεκτρικό ρεύμα: Η κυβέρνηση από τον Ιούλιο προχωρά σε οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια

Την διεύρυνση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον μήνα Ιούλιο που θα δοθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός τόνισε πως  η κυβέρνηση από τον Ιούλιο προχωρά σε οριζόντια κάλυψη όλων, χωρίς εξαιρέσεις, για όλες τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο κατανάλωσης απορροφώντας το 84% της κατανάλωσης. Όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας το κόστος της επιδότησης για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 722 εκατομμύρια ευρώ, 300 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Επιδότηση σε Ηλεκτρικό ρεύμα: Η κυβέρνηση από τον Ιούλιο προχωρά σε οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια

Συγκεκριμένα η επιδότηση θα είναι:

Για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 200 ευρώ/MWh, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου ανέρχεται στα 240 ευρώ/MWh.

Για τα αγροτικά τιμολόγια στα 213 ευρώ απορροφώντας έως και 90% της αύξησης ενώ για τα  φυσικό αέριο για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα

«Ζούμε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση» είπε ο Κώστας Σκρέκας κάνοντας λόγο για «απολύτως αρνητική εξέλιξη» όσον αφορά τη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει εκτοξεύσει τις τιμές του. Όπως είπε «ανησυχούν βαθιά οι ευρωπαίοι ηγέτες» και γι’ αυτό «η ΕΕ οφείλει να απαντήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν εγκαίρως τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ενέργειας αφού από τον Αύγουστο καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο αζημίως.

Ο υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «σε αυτό το τοπίο έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για ενεργειακή ασφάλεια ώστε να ανταποκριθεί ακόμα και στα πιο δυσμενή σενάρια ολικής διακοπής παροχής φυσικού αερίου».

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε χθες στην έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής για την διαχείριση κρίσεων που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των ηλεκτροπαραγωγών της χώρας, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, παρουσιάζοντας όλα τα σενάρια που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό το οποίο συζήτηθηκε σε σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας:

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Please follow and like us: