Ειδικά παπούτσια βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης να βρίσκουν τον δρόμο τους

Μέσω του start-up προγράμματος Ignition της Honda την άνοιξη του 2023 ένα πρωτοποριακό σύστημα πλοήγησης θα είναι διαθέσιμο για να βοηθήσει άτομα που σοβαρά προβλήματα όρασης.

Το όλο σύστημα ονομάζεται Ashirase και τοποθετείται στα παπούτσια ενός ατόμου με προβλήματα όρασης προκειμένου να τον βοηθά στο περπάτημα. Χρησιμοποιεί το GPS για τον εντοπισμό της θέσεως του ατόμου που τα φορά, ενώ περιλαμβάνει και ένα αισθητήρα κίνησης που είναι μικρός και μπαίνει στο εσωτερικό του παπουτσιού δίχως να ενοχλεί στο περπάτημα

Ειδικά παπούτσια βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης να βρίσκουν τον δρόμο τους

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο χρήστης να έχει κατεβάσει στο κινητό του ένα συγκεκριμένο app (εφαρμογή) με αποθηκευμένες τις διαδρομές που συνήθως κάνει. Έτσι, το σύστημα γνωρίζει τον προορισμό του χρήστη και τον βοηθά να φτάσει σε αυτόν μέσω μικρο-δονήσεων στο παπούτσι του.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει ευθεία πορεία τότε δονείται το εμπρός μέρος του πέλματος. Όταν χρειαστεί να αλλάξει πορεία προς τα δεξιά ή τα αριστερά, τότε δονείται το αντίστοιχο μέρος του παπουτσιού υποδεικνύοντας στον χρήστη τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικά παπούτσια βοηθούν άτομα με προβλήματα όρασης να βρίσκουν τον δρόμο τους

To πολύ έξυπνο στοιχείο του συστήματος είναι πως η καθοδήγηση γίνεται μέσω δονήσεων στο πέλμα, ώστε να μην επηρεάζεται το χέρι που κρατά π.χ. το μπαστούνι, αλλά ούτε και η ακοή του χρήστη προκειμένου να αντιλαμβάνεται τις συνθήκες του περιβάλλοντα χώρου που κινείται.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία πολύ πρωτότυπη όσο και απλή ιδέα που θα κάνει πιο εύκολη την ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. Μόνο στην Ιαπωνία, μέχρι το 2007 ο αριθμός ατόμων με προβλήματα όρασης (συμπεριλαμβανομένης της ασθενούς όρασης) υπολογίζεται πως φτάνει τα 1,64 εκατομμύρια. Μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στα 2 εκατομμύρια.

Please follow and like us: