Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου

Ο Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη και το ελληνικό λόμπι για την άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία τα νέα F-16

Ο Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη και το ελληνικό λόμπι για την άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία τα νέα F-16.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου :«Ο Μητσοτάκης εκλιπαρούσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο να μην μας δώσουν τα μαχητικά, σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε συμμαχική χώρα και έκανε μικρότητες. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, όμως δεν πιστεύω πως θα προκύψει πρόβλημα»

Συγκεκριμένα ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν τον μοναδικό υπεύθυνο για την άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία νέα F-16 και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα. Φυσικά ο Τούρκος υπουργός απόφευγε  να πει πως η χώρα του βρίσκεται εκτός του προγράμματος των F-35 και υπάρχει αντίδραση των ΗΠΑ για τα F-16, λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως αποκλειστικά υπεύθυνη για την άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία νέα F-16 και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ελληνικό λόμπι που υποκινήθηκε απ τον Έλληνα πρωθυπουργό όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε:

 «Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες… Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου. Από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει ‘μην τα δώστε (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Please follow and like us: