Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ευθεία απειλή Ερντογάν: Δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα

Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από την  Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ  στην Μαδρίτη το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας ξανά φέρνοντας στο προσκήνιο  το αναθεωρητικό δόγμα «περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου». Αυτή την φορά όμως δεν δίστασε να απειλήσει με πόλεμο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα»

Συγκεκριμένα  από την Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την προσευχή της Παρασκευής, απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο.

Ευθεία απειλή Ερντογάν: Δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα

«Δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Έκαναν 147 παραβιάσεις. Αν είμαστε γείτονες, φίλοι, αν θέλετε να ζήσουμε ειρηνικά, γιατί παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές; Αν κάνετε τέτοιες παραβιάσεις, η Πολεμική μου Αεροπορία θα σας απαντήσει.  (…).  Αν συνεχίσει η Ελλάδα τις προκλήσεις η Τουρκία θα κάνει αυτό που της αναλογεί. Ας πούμε ότι ο Μητσοτάκης έδωσε το δικαίωμα, ανεξαρτήτως ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των ξένων κρατών προσπάθησαν να μας συμφιλιώσουν».

Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, το πρωί της Παρασκευής, ο Ερντογάν εκτόξευσε νέα πυρά κατά της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μαδρίτη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης μίλησε για προσπάθειες διαμεσολάβησης από ηγέτες της Συμμαχίας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απορρίπτοντας, ωστόσο, εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν επανέφερε τις θεωρίες περί στρατιωτικοποίησης νησιών και παραβιάσεων από την πλευρά της Ελλάδας, μιλώντας για βήματα που καταδεικνύουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις (…) . Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Η απάντηση της Ελλάδας ήρθε άμεσα σε υψηλούς τόνους δια στόματος του  κυβερνητικού Εκπρόσωπου  Γιάννη Οικονόμου:

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου ανταπάντησε στον Τούρκο Πρόεδρο με μια σκληρή ανακοίνωση όπου τονίζει πως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους. Η συνεχής ισχυροποίηση στρατιωτικά της Ελλάδας διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.

«Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

 

 

Please follow and like us: