Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Τουρκία: Ολομέτωπη επίθεση της αντιπολίτευσης για τις επιδόσεις που σημείωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος

 Ολομέτωπη επίθεση της αντιπολίτευσης για τις επιδόσεις που σημείωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος

Καυστικά τα σχόλια  από τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες και ολομέτωπη επίθεση του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις επιδόσεις που σημείωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για την αναδίπλωση όπως γράφουν του Ερντογάν  με Σουηδία καιτην  Φινλανδία. Παράλληλα επικριτική ήταν και  για  το ραντεβού του με Μπάιντεν και την αόριστη υπόσχεση για τα F-16.

Βολές κατά του Τούρκου προέδρου και από τον αντιπολιτευόμενο τύπο, Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Σονέρ Γιαλτσίν στην εφημερίδα Sozcu, που θέτει ευθέως το ερώτημα προς τον Ερντογάν  «Τι πήρες που κατάπιες τα λόγια σου;».

ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ έφτασε στο σημείο να σχολιάσει καυστικά τις θεαματικές όπως είπε  υποχωρήσεις  του Τούρκου προέδρου, λέγοντας πως αυτό που μένει πλέον είναι να γίνει … « και κουμπάρος του Μητσοτάκη».

Συγκεκριμένα ο Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε ότι :

«Ο Ερντογάν έλεγε πως για εμένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης, παράλληλα έλεγε δεν θέλω θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη. Αν όμως δούμε τις απότομες αλλαγές του, και τις υποχωρήσεις  τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν δούμε τον Ερντογάν κουμπάρο σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Πλέον δεν έχουν καμία αξία τα όσα λέει».

Η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» (IYI) Μεράλ Ακσενέρ, γνωστή στην Τουρκία και ως «λύκαινα», χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην  σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ως  «παραχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Η πρόεδρος Μεράλ Ακσενέρ τόνισε μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας:

«Η αναγνώριση του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν είναι κάτι το νέο. Το σημαντικό ήταν να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα έδιναν τέλος στην παρουσία του PKK σε αυτές τις δύο χώρες. Επομένως, αυτή η υπογραφή της κυβέρνησης, χωρίς καμία συγκεκριμένη εξέλιξη στη Σουηδία και τη Φινλανδία, είναι δυστυχώς μια παραχώρηση ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της χώρας μας. (…) Ο τριμερής μηχανισμός που θα δημιουργηθεί για να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου θα τεθεί σε ισχύ αφού η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλαδή σε περίπτωση που ο μηχανισμός δεν λειτουργήσει, η Τουρκία έχοντας χάσει το χαρτί του ΝΑΤΟ, θα υποχρεωθεί σε αναζήτηση συνομιλητή για να εξηγήσει τον δίκαιο αγώνα της».

Please follow and like us: