Σάββατο, 20 Απριλίου

Νέα νομοθετική διάταξη για αναδρομική παραγραφή οφειλών στη 10ετία προς τον ΕΦΚΑ

Νέα νομοθετική διάταξη για αναδρομική παραγραφή οφειλών στη 10ετία προς τον ΕΦΚΑ  

Η νέα ρύθμιση θα δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες ασφαλισμένους οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες να αδρανοποιήσουν τις  παλαιές οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ χάνοντας αντίστοιχα ασφαλιστικό χρόνο, κερδίζοντας όμως ασφαλιστική ενημερότητα

Η  νέα ρύθμιση αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, που θα αποκτήσουν την δυνατότητα να αδρανοποιήσουν παλαιές οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ.  Δηλαδή χιλιάδες ασφαλισμένοι  οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα  χάνονουν  αντίστοιχα ασφαλιστικό χρόνο, αλλά θα κερδίζον  την ασφαλιστική ενημερότητα.

Η νομοθετική διάταξη είναι  υπό τελική επεξεργασία με στόχο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ακόμη και πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων.  Αντίθετα, η παραγραφή θα λειτουργεί πιο περίπλοκα.

Νέα νομοθετική διάταξη για αναδρομική παραγραφή οφειλών στη 10ετία προς τον ΕΦΚΑ

Ειδικότερα στο φάσμα της παραγραφής μπαίνουν οφειλές που:

δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και

δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κλπ).

Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν την βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η 10ετία παραγραφής ξαναρχίζει και μετρά μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης (βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κλπ).

Αν θέλεις τον ασφαλιστικό χρόνο, πληρώνεις

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει  να αιτηθούν την παραγραφή των οφειλών τους, να υποβάλλουν ένσταση παραγραφής. Τα παλιά χρέη δεν θα διαγράφονται αλλά θα αδρανοποιούνται. Ο επαγγελματίας θα μπορεί να λάβει ενημερότητα και σύνταξη, αλλά χωρίς τον ασφαλιστικό χρόνο που αντιστοιχεί στα χρόνια των παραγεγραμμένων οφειλών.

Εφόσον επιθυμεί να προσμετρήσει στην σύνταξή του τον ασφαλιστικό χρόνο των επίμαχων οφειλών θα μπορεί να τα πληρώσει και να τα επαναφέρει στην καρτέλα του. Πλέον η παραγραφή οφειλών θα είναι για όλους στην 10ετία. Το νέο χρονικό όριο της παραγραφής μετράει από το έτος εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία και διαρκεί 10 χρόνια.

 

Please follow and like us: