Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ακούσιο λάθος του  Μακρόν σε  συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αποκάλεσε την Βόρεια Μακεδονία ως «Βορειομακεδόνες» – Διπλωματική σύγκρουση

Ακούσιο λάθος του  Μακρόν σε  συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αποκάλεσε την Βόρεια Μακεδονία ως «Βορειομακεδόνες» – Διπλωματική σύγκρουση

Σε κοινή συνέντευξη  Τύπου στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Πέμπτης ο Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε  την φράση «Βορειομακεδόνες» που  προκάλεσε διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα σε Γαλλία και Βόρεια Μακεδονία.

Αν και λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι μίλησε για ακούσιο λάθος .

Ακούσιο λάθος του Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αποκάλεσε την Βόρεια Μακεδονία ως «Βορειομακεδόνες» - Διπλωματική σύγκρουση

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο γαλλικό σχέδιο έτσι ώστε να αρθεί το βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία στην πρόταση ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

«Είμαστε κοντά σε μία συμφωνία που αποδίδει δικαιοσύνη στα βουλγαρικά αιτήματα και είναι συμβατό με αυτά που η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να κάνει. Χρειάζεται διορατικότητα και εμπιστοσύνη. Τις επόμενες ώρες θα διεξαχθεί ψηφοφορία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο. Θα έχουμε το βλέμμα μας στον Βούλγαρο πρόεδρο και στα κόμματα της πλειοψηφίας, που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στα κόμμα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

«Με τους Βορειομακεδόνες θα κοιτάξουμε τις επόμενες ώρες να βρούμε τρόπους ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να περάσει σε επίπεδο πρεσβευτών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία», τόνισε στη συνέχεια.

Τα λεγόμενα του Μακρόν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία με τον υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι να σημειώνει πως επρόκειτο για ακούσιο λάθος.

«Επικοινωνήσαμε με την πρεσβεία της Γαλλίας για το πόσο θα πρέπει να είναι σεβαστοί οι τύποι, αλλά από χθες έχει υπάρξει και επικοινωνία με τη γαλλική αποστολή. Ο πρωθυπουργός μας επικοινώνησε με τον Μακρόν στις Βρυξέλλες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ακούσιο λάθος. Ο Μακρόν δεν έχει διλήμματα για το όνομα και την ταυτότητα και για τα ζητήματα που έχουν καθοριστεί εδώ και στα Ηνωμένα Έθνη», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Please follow and like us: