Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ο ΔΟΕ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα

Ο επικεφαλής του, Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξή του στους Financial Times προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μια πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα

Συγκεκριμένα ο  ΔΟΕ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για μια πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα, παροτρύνοντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να παραμείνουν σε λειτουργία οι παλιοί πυρηνικοί σταθμοί.

Ο επικεφαλής του, Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι:

«Η απόφαση της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να είναι προμήνυμα περαιτέρω μειώσεων καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση πλήρους διακοπής των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου. Όσο πλησιάζουμε πιο πολύ στον χειμώνα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τις προθέσεις της Ρωσίας. Πιστεύω πως οι μειώσεις στοχεύουν στο να μην έχει πληρότητα αποθεμάτων η Ευρώπη καθώς και να ενισχυθεί η θέση της Ρωσίας κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ο ΔΟΕ, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους οργανισμούς που κατηγόρησε δημόσια τη Ρωσία ότι εκμεταλλευόταν τις προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη ενόψει της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο Μπιρόλ τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν από ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μειωθεί η ζήτηση, όπως η απόφαση να θέσουν σε λειτουργία παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, είναι δικαιολογημένα, δεδομένων των διαστάσεων που έχει λάβει η κρίση και παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα.

Please follow and like us: