Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός με συνέντευξή του στον capital.gr, μίλησε για νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και τόνισε ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι ενισχυμένη. Τέλος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα  δεν είναι πλέον «το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης». Όσο για τα σενάρια πρόωρων Εκλογών δήλωσε πως «Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία»

Σε ερώτηση για τα νέα μέτρα στήριξης ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε ένα νέο πρόσθετο πιο ενισχυμένο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσον αφορά στα καύσιμα, για τους επόμενους τρεις μήνες. (…)Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες μιλάμε για αυξημένες επιδοτήσεις για καταναλώσεις ύψους 60 λίτρων το μήνα, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε εκταμιεύσει το προηγούμενο τρίμηνο όταν θέσαμε σε εφαρμογή το «Fuel Pass 1». Καλούμαστε να διαχειριστούμε μία εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη συγκυρία αλλά η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πολύ πιο ασφαλής, πατάει σε πολύ πιο στέρεα πόδια (…)Η ενισχυμένη εποπτεία τελειώνει τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος για την ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζεται πια ως μια κανονική ευρωπαϊκή οικονομία και όχι ως μια ειδική εξαίρεση.»

Όσο για την  ενεργειακή κρίση διευκρίνισε:

«Η χωρά μας είναι καλυμμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο δηλαδή την πλήρη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και κατά συνέπεια προς τη χώρα μας. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει, αλλά είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό το ενδεχόμενο . (…) Έχουμε τη δυνατότητα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, να μπορούμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, καθώς είμαστε χώρα πρώτης εισόδου για LNG στο ευρωπαϊκό δίκτυο. (…)Αυτό που με απασχολεί είναι οι τιμές της ενέργειας και λιγότερο η διαθεσιμότητά της, εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας ενέργειας.»

Αναφερόμενος στα  εθνικά θέματα ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:

«Η χώρα πρέπει να είναι από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όχι μόνο γιατί αυτό είναι το ηθικά ορθό, αλλά και γιατί αυτό είναι το ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα. Όταν σήμερα αναδεικνύουμε τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο τον αντιπαραβάλουμε, σε έναν βαθμό, με αυτό το οποίο έγινε στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται . (…) Είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. (…) Η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες (…). Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια θα έλεγα και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις(…).»

Παράλληλα τοποθετήθηκε  για τα σενάρια για πρόωρες Εκλογές :

«Το έχω πει πολλές φορές ότι πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία (…). Θέλω, να θυμίσω ότι είχα πολλές «ευκαιρίες» να κάνω εκλογές σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις ήταν εξαιρετικά βολικές για τη Νέα Δημοκρατία και δεν το έκανα διότι δεν μπορώ να βάζω στο ζύγι το κομματικό συμφέρον εις βάρος του εθνικού συμφέροντος. (…)Ταυτόχρονα όμως έχω πει ότι μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι μία έκκληση προς την αντιπολίτευση, να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο (…). Άρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας(…) .»

 

Please follow and like us: