Τετάρτη, 10 Απριλίου

Γαλλία: Την παραίτησή της υπέβαλε η πρωθυπουργός υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Την παραίτησή της υπέβαλε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς, Nupes, υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Την παραίτησή της έθεσε στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, αφού μια μόλις ημέρα μετά το άδοξο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών η αντιπολίτευση η συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς, Nupes, υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ετοιμάζονταν να καταθέσει  «Πρόταση μομφής» κατά της πρωθυπουργού στις 5 Ιουλίου.

η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν

Η παραίτησή της όμως δεν έγινε δεκτή από τον Μακρόν ενώ παράλληλα ο Πρόεδρος της Γαλλίας σύμφωνα με ανακοίνωση αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν μετά από την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που  ζητά την απομάκρυνσή της, όμως η Γαλλική προεδρία  ανακοίνωσε ότι η παραίτησή της δεν έγινε δεκτή. Υπενθυμίζουμε πως ο  Μακρόν διόρισε την Μπορν πρωθυπουργό τον Μάιο, αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Δεδομένης της συγκυρίας αυτής, ο αρχηγός του Κράτους θα διεξαγάγει «τις αναγκαίες πολιτικές διαβουλεύσεις (…) ώστε να εντοπισθούν οι προσδοκώμενες εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», και διευκρινίζει πως ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει μία σειρά από συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο.

Μετά το άδοξο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών για την η συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν και παρότι παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, αναμένεται ότι θα δυσκολευτεί να περάσει νομοθεσία σε ζητήματα της ατζέντας του, όπως την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την υλοποίηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Please follow and like us: