Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου

Γαλλία: Μια μόλις ημέρα μετά τις βουλευτικές  εκλογές στη Γαλλία και η αντιπολίτευση ετοιμάζει «Πρόταση μομφής»

Μια μόλις ημέρα μετά τις βουλευτικές  εκλογές στη Γαλλία και η αντιπολίτευση ετοιμάζει «Πρόταση μομφής»

Μια μόλις μια ημέρα μετά τις βουλευτικές  εκλογές στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι η συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς, Nupes, υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ετοιμάζεται, στις 5 Ιουλίου, να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο  βουλευτής της Nupes, Ερίκ Κοκερέλ δήλωσε πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής η γαλλίδα πρωθυπουργός, Μπορν δεν μπορεί να συνεχίσει πλέον.  «Έτσι, η απόφαση ελήφθη για πρόταση δυσπιστίας η οποία θα κατατεθεί στις 5 Ιουλίου».

πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν

Υπενθυμίζουμε πως ο  Μακρόν διόρισε την Μπορν πρωθυπουργό τον Μάιο, αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Για να επικυρωθεί μια πρόταση μομφής, πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 289 ψήφους. Ωστόσο, η Nupes κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 72 υποψηφίους στην Εθνοσυνέλευση.

Παρόλο που το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο διαθέτει 12 έδρες, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής, οι άλλες αριστερές δυνάμεις (PS και EELV) δεν ανακοίνωσαν καν ότι θα υποστηρίξουν αυτή την πρόταση μομφής. Από μέρους των ρεπουμπλικάνων το σενάριο να στηρίξουν την πρόταση έχει ήδη απορριφθεί, με τον γραμματέα τους, Ορελιέν Πραντιέ, να δηλώνει τη Δευτέρα (20/06) το πρωί, «δεν έχω καμία πολιτική συμπάθεια για την Μπορν αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα παίξω το παιχνίδι των Nupes, με τους οποίους δεν έχω τίποτα κοινό».

Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, από την πλευρά της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στην κατάθεση της πρότασης μομφής. Όπως δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο η εκλεγμένη με το εθνικιστικό μέτωπο Λορέ Λαβαλέτ, «θα έχουμε μία συνάντηση την Πέμπτη, αλλά δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό».

Στην ακραία περίπτωση όμως που υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της Μπορν, ο Μακρόν θα κληθεί να διορίσει νέο Γάλλο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, οι οποίοι όμως θα πρέπει, να εξασφαλίσουν τη στήριξη και άλλων δυνάμεων στο κοινοβούλιο πέραν του κυβερνητικού στρατοπέδου.

 

 

 

Please follow and like us: