Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ροδόπη: Εκατομμύρια ακρίδες εξαφανίζουν τις καλλιέργειες βαμβακιού

Ροδόπη: Εκατομμύρια ακρίδες εξαφανίζουν τις καλλιέργειες βαμβακιού

Μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες βαμβακιού στη Ροδόπη, έχουν προκαλέσει σμήνη από εκατομμύρια ακρίδες. To πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις περιοχές Ασκητές και Κρωβύλη.  Το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα  και εκφράζονται φόβοι  ότι θα υποστούν ολική καταστροφή, εκφράζουν βαμβακοκαλλιεργητές.

Να σημειωθεί δε, ότι οι καλλιεργητές των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, καθώς οι συγκεκριμένες ζημιές, δεν καλύπτονται σε επίπεδο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ αν και έχει γίνει ήδη μια αποτίμηση της κατάστασης από τα κλιμάκια της Περιφέρειας.

Ροδόπη: Εκατομμύρια ακρίδες εξαφανίζουν τις καλλιέργειες βαμβακιού

Για το εν λόγω θέμα ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κατέθεσαν τρεις σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και συγκεκριμένα οι Χρήστος Τρέλλης, Γιάννης Στεφανίδης και Θεόδωρος Συμεωνίδης ζητώντας μεταξύ άλλων:

  1. Να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες
  2. Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό
  3. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους
  4. Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους και της Περιφέρειας να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν εχθροί των καλλιεργειών όπως οι ακρίδες, το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.

Ροδόπη: Εκατομμύρια ακρίδες εξαφανίζουν τις καλλιέργειες βαμβακιού

Το πρόβλημα με τις επιθέσεις από εκατομμύρια ακρίδες είναι πάρα πολύ σοβαρό ήδη έχουν καταστρέψει το 50% του συνόλου της παραγωγής και το έργο τους συνεχίζεται «Το αντιμετωπίζουμε μόνη μας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα . Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους», λένε οι καλλιεργητές βαμβακιού που ζητούν παρέμβαση της περιφέρειας και γενικά του υπουργείου Γεωργίας.

 

Please follow and like us: