Σάββατο, 20 Απριλίου

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε «Η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας»

«Η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ  τόνισε: «Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός χθες και αυτό που κάνουμε σταθερά, όλο το τελευταίο διάστημα, είναι να παρακολουθούμε με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα την ένταση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν εφησυχάζουμε και δεν θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καταγράφει την αυξανόμενη ένταση της τουρκικής πλευράς και η χώρα μας έχει σταθερή και καθαρή στρατηγική. Έχουμε, είπε, μια πολυσχιδή διπλωματία με τις γειτονικές μας χώρες, με τους εταίρους, με τους συμμάχους μας, με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου, που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της απήχησης των θέσεών μας. Σημείωσε ότι από τις αρχές της εβδομάδας όλες οι χώρες έχουν στη διάθεσή τους, τους χάρτες που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, που αποδομούν με στοιχεία, το έωλο και το ανιστόρητο των τουρκικών ισχυρισμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως:

«Και από την άλλη, στο κομμάτι της αποτρεπτικής μας πολιτικής, η χώρα έχει ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σταθερά το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει στην κατεύθυνση αυτή. Έχει Συμφωνίες αμοιβαίας υποστήριξης με σημαντικές και σπουδαίες δυνάμεις. Έχει παρουσία σημαντικών δυνάμεων εδώ. Έχουμε μια αποφασιστική εξωτερική πολιτική, μια αμυντική πολιτική με αυτοπεποίθηση, που μας επιτρέπει να μην εγκλωβιζόμαστε σε εκβιαστικά διλήμματα της τελευταίας στιγμής και να εκπέμπουμε τα δικά μας μηνύματα. Η χώρα δεν πανικοβάλλεται, δεν ετεροπροσδιορίζεται, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε εδώ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε εθνική ομοψυχία απέναντι στις προκλήσεις. (…)Όλοι ξέρουν ότι η χώρα έχει δίκιο. Δεν έχουμε μόνο το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, και αυτό έχει πάρα πολλές φορές εκφραστεί συμβολικά, σημειολογικά, ουσιαστικά με δηλώσεις. Πρόσφατα το State Department, ο Γερμανός Καγκελάριος μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της έκτακτης Ευρωπαϊκής Συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος. Θυμόμαστε όλοι την αποδοχή των απόψεων του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Biden. Υπάρχει μία ομόθυμη καταδίκη της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι και στον δεσποτισμό και στον αναθεωρητισμό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η Τουρκία  βιώνει μια  άθλια οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της καθώς και ότι βρίσκετε σε  προεκλογική περίοδο και επιπλέον ότι η Τουρκία αυτήν την ώρα βιώνει μια σειρά από απορρίψεις, σε ότι αφορά τη διεθνή της εκπροσώπηση. Για αυτό και  υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την στάση του Ταγιπ Ερντογαν ανέφερε.

«Η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», επανέλαβε υπογραμμίζοντας πως από αυτή την ένταση με την Τουρκία τώρα, αναδεικνύεται η ανάγκη μιας σοβαρής και σταθερής διακυβέρνησης. «Είναι δυνατόν πριν πάει κάποιος στην κάλπη να ψηφίσει, σε οκτώ-δέκα μήνες από τώρα, το 2023, να μη λάβει υπόψη του ποιος πρέπει να είναι στο τιμόνι μέσα σε περιόδους που οι καταιγίδες έρχονται η μία μετά την άλλη;», συμπλήρωσε και τόνισε πως «επιδιώκουμε και ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, για να έχουμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα».

Please follow and like us: