Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου

Γενς Στόλτενμπεργκ «Θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Φινλανδία σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον  πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο τόνισε πως είναι «Θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Το μπλοκάρισμα από την Τουρκία στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα, παραδέχθηκε σήμερα Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Να υπενθυμίσουμε πως η  Άγκυρα κατηγορεί την Σουηδία και την  Φινλανδία ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Γενς Στόλτενμπεργκ «Θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά τους οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

Ο γενικός  γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως:

«Το βέτο από την Τουρκία στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ από τα κράτη της  Σουηδίας και της Φινλανδίας ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα. Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό. Όλοι στο ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» για να επιλύσει τα «θεμιτά» ζητήματα που θέτει η Τουρκία. Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση. Οποιαδήποτε συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα τριάντα μέλη του».

 

Please follow and like us: