Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς «Η Γερμανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας»

O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε επίσκεψή στα Σκόπια στα πλαίσια της βαλκανικής περιοδείας του

O Όλαφ Σολτς μετά την συμμετοχή του  στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της «Ευρωπαϊκής Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP) που έγινε στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε επίσκεψή στα Σκόπια στα πλαίσια της βαλκανικής περιοδείας του.

Συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου ο γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τα Σκόπια, και πραγματοποίησε  συνάντηση με τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας» Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς «Η Γερμανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας»

O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε:

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για τη Γερμανία και εγώ τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία προσεγγίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχαμε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια, πρέπει τώρα να αρχίσουν. Εγώ θα στηρίξω το αίτημα, σε κάθε περίπτωση (… ) είναι καιρός, μετά τα λόγια, να ακολουθήσουν και έργα και αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για την Βόρεια Μακεδονία η οποία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα ο καγκελάριος έκανε σύντομη αναφορά στην επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφού έχει λυθεί αυτό, μπορούν να διευθετηθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα».

Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς «Η Γερμανία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας»

Η Βόρεια Μακεδονία είχε λάβει καθεστώς «υποψήφιας χώρας» από το 2005, αλλά η έναρξη διαπραγματεύσεων καθυστερεί, αρχικά λόγω της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τώρα λόγω των ενστάσεων που προβάλλει η γειτονική Βουλγαρία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ευχαρίστησε τον καγκελάριο για τη στήριξη του Βερολίνου και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ  στις 23 Ιουνίου, η χώρα του θα λάβει πράγματι το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Please follow and like us: