Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου

«Ημικρανίες» Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

«Ημικρανίες» Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν έναν στους οκτώ ενήλικες και εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού.  Στατιστικά περισσότερες  γυναίκες ταλαιπωρούνται από ημικρανίες από ότι οι άντρες .

Τα αίτια των ημικρανιών δεν είναι απόλυτα. Σίγουρα σχετίζονται με την κληρονομικότητα, το άγχος, τη διατροφή, τον ύπνο αλλά και τις συνήθειες μας.  Αν εργάζεσαι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή ιδιαίτερα αν  και έχεις άστατα ωράρια, οι πιθανότητες να υποφέρεις από ημικρανίες αυξάνονται.

«Ημικρανίες» Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Πολλά πράγματα μπορούν να αποτελέσουν αιτία της ημικρανίας και για κάποιους αρκεί μόνο ένα γεύμα

Εάν πάσχετε από ημικρανίες πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή σας. Σε πρώτη φάση πρέπει να αποκλείσετε τρόφιμα που θεωρείται ότι ερεθίζουν την κατάσταση. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ δεν πρέπει να μένετε νηστικοί για πολλές ώρες.

Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό (20-40%) για την εκδήλωση ημικρανίας, είτε λόγω συγκεκριμένων τροφών που καταναλώνουμε, είτε λόγω των διατροφικών μας συνηθειών.

«Ημικρανίες» Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Ποιες τροφές δεν πυροδοτούν την ημικρανία

-Γαλακτοκομικά προϊόντα: Φρέσκο γάλα χωρίς πρόσθετα, βούτυρο, γάλα εβαπορέ, τυρί κότατζ, φρέσκια μοτσαρέλα, επεξεργασμένο τυρί, τυρί κρέμα, παγωτό

-Λευκό ψωμί, πίτα, ψωμί από σίκαλη, σιταρένιο ψωμί, ρυζάλευρο, βρώμη, γκοφρέτες ρυζιού, όλα τα δημητριακά χωρίς πρόσθετα σε λογική ποσότητα, ζυμαρικά, πατάτες, ρυζόγαλο.

-Φρούτα: Αχλάδια, βατόμουρα, καρπούζι, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα.

-Λαχανικά: Μαρούλι, αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, κολοκυθάκι, σπανάκι, καρότα, φασολάκι, σέλινο, σπαράγγια, σκόρδο, καλαμπόκι, αρακάς.

-Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά: Φρέσκο χοιρινό (όχι μπέικον και ζαμπόν), βοδινό, μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σολομός, τόνος, μαλάκια, καβούρι, αστακός, ψάρια.

Άλλα: Μέλι, μπαχαρικά, σάλτσες χωρίς πρόσθετα.

Ποτά: Νερό, αναψυκτικά (μια μερίδα όχι διαίτης), χυμός φράουλας, αχλαδιού και μήλου.

«Ημικρανίες» Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Ποιες τροφές πυροδοτούν την ημικρανία

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποβουτυρωμένο γάλα, γιαούρτι, παλαιωμένα τυριά (μπλε, φέτα, καμαμπέρ, γκούντα), σοκολατούχο γάλα.

Όσα δημητριακά περιέχουν βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), εκχύλισμα μαγιάς ή άλλα πρόσθετα, κρουτόν, ντόνατς, μείγματα γέμισης.

Φρούτα: Όλα τα αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, σταφύλια, λεμόνια, ακτινίδιο, ανανάς, δαμάσκηνο, σταφίδες, μανταρίνια, σύκα, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, πορτοκάλια.

Λαχανικά: Παντζάρι, φακές, μανιτάρια, φασόλια γίγαντες, ξινολάχανο.

Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά: Οποιοδήποτε κρέας περιέχει μαλακτικά ένζυμα, νιτρικά άλατα, εκχυλίσματα μαγιάς, σάλτσα σόγιας, χοιρινό αποξηραμένο ή σε κονσέρβα, συκώτι, σαλάμι, λουκάνικα, χαβιάρι, αντζούγιες, σαρδέλες, σαλιγκάρια, καπνιστά, παστά ή επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά.

Πρόσθετα τροφίμων: Ασπαρτάμη, ζελατίνη, βουτυλική υδροξυανυσόλη (ΒΗΑ), βουτολικό υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ), μαλτοδεξτρίνη, εκχύλισμα μαγιάς, γλουταμινικό μονονάτριο, υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (ΗVP).

Ποτά: Καφές με γεύσεις, ποτά διαίτης (περιέχουν ασπαρτάμη), σοκολάτα ή κακάο, ισοτονικά ποτά, κρασί, μπίρα, λικέρ.

Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν πονοκέφαλο αν μεσολαβήσουν πολλές ώρες αποχής από το φαγητό. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην παραλείπετε γεύματα.

Οι ειδικοί συστήνουν τα μικρά και συχνά γεύματα, την καλή ενυδάτωση του οργανισμού, τακτική άσκηση, καλό ύπνο, διαχείριση του άγχους και διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχες πρωτεΐνες που επιβραδύνουν την πέψη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

 

Please follow and like us: