Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου

Πρέβεζα: Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης

Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σήμερα 5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δήλωσε πως «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης . Οι πολίτες της Πρέβεζας, μέσω μίας εφαρμογής, μπορούν να αποστέλλουν κατευθείαν στη δημοτική Αρχή, τα αιτήματα, τις παρατηρήσεις και τα παράπονά τους, προκειμένου να βρίσκουμε λύσεις».

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται από τον φορέα διαχείρισης η απόλυτη προστασία που  υπάρχει στον Αμβρακικό  αλλά και η οικολογική αξία του καθιστά την περιοχή, έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ελλάδας που πρέπει να προστατευτεί απ’ όλους.

Πρέβεζα: Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος  τόνισε:

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος. Όπως αναφέρει: «Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος ως κόρη οφθαλμού. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου, είναι η απόδειξη μίας συστηματικής συλλογικής προσπάθειας, αλλά δεν είναι τα μόνα. Προστατεύουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας στο σύνολό τους, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Πρέβεζα να μπει στην πρωτοπορία της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης . Με γνώμονα τις καλύτερες πρακτικές, η προστασία της φύσης συνδυάζεται και ενισχύεται με μία βεντάλια έργων που έχουν να κάνουν με την κυκλική οικονομία, την οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό, το yachting, τον βιώσιμο και εναλλακτικό τουρισμό, την ψηφιοποίηση».

Ο  Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα επτά σημεία του κόσμου όπου η παρατήρηση δελφινιών είναι εγγυημένη σε καθημερινή βάση, καθώς τα πανέμορφα θηλαστικά είναι απόλυτα εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία.

Πρόσφατες έρευνες κατέγραψαν τουλάχιστον 80 είδη ψαριών στον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες και ο κατάλογος αυτός συνεχώς μεγαλώνει, ενώ δεσπόζουσα θέση μαζί με τα δελφίνια, κατέχουν και οι χελώνες Caretta- Caretta, οι οποίες επίσης κολυμπούν και αναπαράγονται στα νερά της ΒΔ Ελλάδας.

Πρέβεζα: Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης

Στην περιοχή μπορεί ο επισκευής να δει μέχρι και  ρινοδέλφινα προτιμούν την παράκτια περιοχή, όπου κυνηγούν με ευκολία ψάρια του βυθού, αφρόψαρα, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, γαρίδες και καβούρια, με ιδιαίτερη προτίμηση στα επιπελαγικά ψάρια, όπως η σαρδέλα, η φρίσσα, ο γαύρος και ο κέφαλος. Γι΄ αυτό και η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ άνετη και σίγουρη. Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος από 2,5 έως 3,5 μέτρα και βάρος γύρω στα τριακόσια κιλά, ενώ τα νεογέννητα είναι αρκετά μεγαλόσωμα με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος δελφινιών των ελληνικών θαλασσών. Κολυμπούν σε οικογένειες των 20-30 ατόμων και παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά και οικολογία.

Όπως καταλήγει ο κ. Γεωργάκος, «η Πρέβεζα, με αιχμή του δόρατος την προστασία του περιβάλλοντος, εισέρχεται δυναμικά σε μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Το μέλλον είναι η ταυτόχρονη αρμονική συνύπαρξη της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό κάνουμε πράξη για τον τόπο μας».

Please follow and like us: