Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε σήμερα το σχέδιο της Γερμανίας να ενισχύσει τον στρατό της

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε σήμερα το σχέδιο της Γερμανίας να ενισχύσει τον στρατό της

Μαρία Ζαχάροβα: «Το θεωρούμε ως πρόσθετη επιβεβαίωση ότι το Βερολίνο πήρε τον δρόμο μιας νέας επαναστρατιωτικοποίησης. Ξέρουμε καλά πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επέκρινε σήμερα το σχέδιο της Γερμανίας να ενισχύσει τον στρατό της, εκτιμώντας ότι αυτό ισοδυναμεί με «επαναστρατιωτικοποίηση» που παραπέμπει στη ναζιστική περίοδο (1933-45).

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα

Συγκεκριμένα στα τέλη Μαΐου η κυβέρνηση και η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να τροποποιήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και να αποδεσμεύσουν 100 δισεκ. ευρώ για να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις, απέναντι στη ρωσική απειλή.

Σήμερα η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως «Το θεωρούμε ως πρόσθετη επιβεβαίωση ότι το Βερολίνο πήρε τον δρόμο μιας νέας επαναστρατιωτικοποίησης. Ξέρουμε καλά πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό», Η δήλωση αυτή φαίνεται να παραπέμπει στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας από τους Ναζί κατά τη δεκαετία του 1930 και τον επακόλουθο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκίνησε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Η αποδέσμευση των 100 δισεκ. ευρώ για τον γερμανικό στρατό συνιστά σημαντική στροφή στην πολιτική της Γερμανίας η οποία, τα τελευταία χρόνια, δεν συμμορφωνόταν με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στο ΝΑΤΟ, ένα γεγονός που προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ.

Μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία περιόρισε τον στρατό της, από 500.000 άνδρες το 1990, την εποχή της επανένωσης, σε περίπου 200.000 σήμερα. Τα στελέχη του στρατού διαμαρτύρονταν επίσης συχνά για τις βλάβες που παρουσιάζονταν στα μαχητικά αεροσκάφη, τα πολεμικά πλοία ή τα άρματα μάχης.

Please follow and like us: