Έκτακτη Συνοδό Κορυφής Κ. Μητσοτάκης «Τέλος οι ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία»

Έκτακτη Συνοδό Κορυφής Κ. Μητσοτάκης «Τέλος οι ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία»

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μπήκε πλέον  «Τέλος οι ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία»

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός εξήγησε  πως γνωστοποίησε με λεπτομέρειες στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας

Έκτακτη Συνοδό Κορυφής Κ. Μητσοτάκης «Τέλος οι ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία»

Συγκεκριμένα τόνισε πως:

«Ενημέρωσα πως τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν δεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία σε αυτή την τακτική να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε. «Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνάντηση που είχε  με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς τόνισε πως του παρουσίασε τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» του ανέλυσε τα αβάσιμα τουρκικά επιχειρήματα ενώ παράλληλα του παρουσίασε της τουρκικές προκλήσεις . Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κατέστησε σαφές στον Γερμανό καγκελάριο ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων πρέπει να τελειώσει.

«Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται δύο κράτη μέλη της ΕΕ και να τηρούνται πολιτικές ίσων αποστάσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την προκλητική  ρητορική της Τουρκίας τόνισε πως δεν έχει σκοπό να εμπλακεί σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στην Τουρκία. Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα».

Please follow and like us: