Σάββατο, 13 Απριλίου

Ν. Δένδιας σε Έλληνες δημοσιογράφους στο Σεράγεβο «Η Τουρκία με τις τοποθετήσεις της εκτίθεται και μας δικαιώνει, όταν λέμε ότι μας απειλεί»

O Νίκος Δένδιας δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους από το  Σεράγεβο που βρίσκετε πως  «Η Τουρκία με τις τοποθετήσεις της εκτίθεται και μας δικαιώνει, όταν λέμε ότι μας απειλεί»

Ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους από το Σεράγεβο που βρίσκετε τόνισε πως αντιλαμβάνεται  απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη , αλλά απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις.

Έκτακτη Συνοδό Κορυφής Κ. Μητσοτάκης «Τέλος οι ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία» Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε   «Τέλος οι ίσες αποστάσεις απέναντι στην Τουρκία» Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός εξήγησε  πως γνωστοποίησε με λεπτομέρειες στους Ευρωπαίους ηγέτες τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας Συγκεκριμένα τόνισε πως: «Ενημέρωσα πως τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορεί να γίνουν δεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ. Ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον επιμείνει η Τουρκία σε αυτή την τακτική να συζητηθεί στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο του Ιουνίου, με αναφορά στα συμπεράσματα και καταδίκη της περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε. «Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου». Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνάντηση που είχε  με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς τόνισε πως του παρουσίασε τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» του ανέλυσε τα αβάσιμα τουρκικά επιχειρήματα ενώ παράλληλα του παρουσίασε της τουρκικές προκλήσεις . Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κατέστησε σαφές στον Γερμανό καγκελάριο ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων πρέπει να τελειώσει. «Δεν είναι δυνατόν να απειλούνται δύο κράτη μέλη της ΕΕ και να τηρούνται πολιτικές ίσων αποστάσεων». Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την προκλητική  ρητορική της Τουρκίας τόνισε πως δεν έχει σκοπό να εμπλακεί σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στην Τουρκία. Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε:

 «Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών. Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

Please follow and like us: