Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου

H έκθεση ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής μας πολιτικής, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

H έκθεση ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής μας πολιτικής, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Χρήστος Σταϊκούρας:  «Η έκθεση του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογική επιβάρυνση μισθών το 2021.»

ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για  την έκθεση του ΟΟΣΑ και για τη φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας στα κράτη-μέλη του, είναι η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας και του κοινωνικού πρόσημου της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, μέσα από τη σημαντική ελάφρυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των πολιτών.

Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών:

Μείωση του φόρου εισοδήματος,

Μείωση του ΕΝΦΙΑ,

Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

 

Η δήλωση Σταικούρα για την έκθεση του ΟΟΣΑ
«Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ):

-Η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, την περίοδο 2019-2021. Μείωση που ανέρχεται στο 3,7%, έναντι μέσου όρου μείωσης 0,3% διεθνώς. Μάλιστα, τη στιγμή που τα 2/3 των χωρών του ΟΟΣΑ αύξησαν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας το 2021, η Ελλάδα συνέχισε να τη μειώνει.

-Η Ελλάδα καταγράφει σημαντική μείωση της φορολόγησης των μισθωτών και στους τρεις τύπους νοικοκυριών που εξετάζει ο ΟΟΣΑ (εργαζόμενος χωρίς παιδιά, οικογένεια με παιδιά με έναν μισθωτό και μονογονεϊκή οικογένεια).

-Ο μέσος φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα διαμορφώνεται πλέον στο 22,4% το 2021, χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που ήταν 24,6%. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα ο μισθός ενός εργαζομένου, μετά από φόρους και παροχές, είναι υψηλότερος ως ποσοστό του ακαθάριστου μισθού του σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς δυσκολίες των τελευταίων ετών, τηρεί τις δεσμεύσεις της και υπηρετεί με αξιοσημείωτη συνέπεια και μεθοδικότητα τον στρατηγικό της στόχο για ουσιαστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, με έμφαση στη μεσαία τάξη.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και προσήλωση προς την ίδια κατεύθυνση, με σκοπό την περαιτέρω στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Please follow and like us: