Μίνι «θερμό επεισόδιο» Δένδια με Αλβανίδα ΥΠΕΞ όταν έθεσε θέμα άρσης εμπόλεμου για Τσάμηδες – Δυναμική  η απάντηση του Έλληνα υπουργού

Μίνι «θερμό επεισόδιο» Δένδια με Αλβανίδα ΥΠΕΞ όταν έθεσε θέμα άρσης εμπόλεμου για Τσάμηδες – Δυναμική  η απάντηση του Έλληνα υπουργού

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια  με την Αλβανίδα ομόλογο του Olta Xhacka τέθηκε  ζήτημα των Τσάμηδων. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας πως  για την Ελλάδα δεν τίθεται κάποιο θέμα και να υπογραμμίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα το συνδέσει με την ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας.

Σύμφωνα με το himara.gr σε δηλώσεις που πραγματοποίησαν από κοινού οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους, η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών, με τις δυλωσεις της δημιούργησε ένα Μίνι «θερμό επεισόδιο αφού  έθεσε θέμα άρσης εμπόλεμου για Τσάμηδες και για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα. Φυσικά η απάντηση του Έλληνα υπουργού ήταν ξεκάθαρη « Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει μόνο για ζητήματα που θεωρεί ότι υφίστανται, ξεκαθαρίζοντας ότι για την ελληνική πλευρά δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα.»

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1528671385572212736?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1528671385572212736%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2Fpolitics%2Fforeign-policy%2F561873643%2Fdendias-apo-tirana-epitachynoyme-gia-na-katathesoyme-to-synyposchetiko-sto-diethnes-dikastirio-tis-chagis%2F

Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka ανέφερε:

«Ελπίζουμε ότι την προθυμία μας να βρεθεί μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ένα ζήτημα τόσο δύσκολο όσο ο θαλάσσιος χώρος μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητική προσέγγιση μέσω της οποίας οι φίλες μας χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για άλλα θέματα τόσο δύσκολα όσο έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία της τραγικής περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως η ανάγκη κατάργησης του νόμου του πολέμου ή τα ζητήματα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κοινότητας των Τσάμηδων».

Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια:

«Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται.

Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα.»

Στην συζήτηση που ακλούθησε ο Έλληνας Υπουργός τόνισε πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη είναι μεγάλης σπουδαιότητας.

«Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε υπογραμμίζοντας «ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη που πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Please follow and like us: