Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Ηράκλειο Κρήτης: Ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια

Τα 37.531 καλιτσούνια που χρειάστηκαν παρασκευάζονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδεςΤα 37.531 καλιτσούνια που χρειάστηκαν παρασκευάζονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Από το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, το Ηράκλειο της Κρήτης κατέχει και επίσημα μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, καθώς είναι πλέον ο τόπος, όπου δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια στον κόσμο.

Στην προβλήτα του Μικρού Κουλέ του Ηρακλείου σχηματίστηκε ένας πρωτοφανής σε μέγεθος χάρτης της Κρήτης, διαστάσεων 41Χ16 μέτρα, φτιαγμένος από 37.531 καλιτσούνια τύπου «λυχναράκια» που αποτέλεσε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό μπροστά από το εμβληματικό Ενετικό Κάστρο της πόλης. Η δράση αυτή έφερε το Ρεκόρ Guinness στο Ηράκλειο της Κρήτης για το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια στον κόσμο.

Ηράκλειο Κρήτης: Ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια

Το μοναδικό αυτό επίτευγμα κατασκευής του μεγαλύτερου «μωσαϊκού» στον κόσμο ήταν μια πρωτοβουλία της Σχολής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (εκατοντάδες σπουδαστές του οποίου δημιούργησαν το χάρτη της Μεγαλονήσου), που συντόνισε η Gastronomy Essentials. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και των εταιριών Λυχνία (Lyhnia), Μύλοι Κρήτης (Mills of Crete), Aφοί Καλογεράκη, Παρλαμάς (Πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού), Αφοί Χιωτάκη, Super Market Χαλκιαδάκης, που συμμετείχαν ως αρωγοί – χορηγοί.

Ηράκλειο Κρήτης: Ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια

Τα 37.531 καλιτσούνια παρασκευάζονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων προϊόντων: 1 τόνος αλεύρι, 1 τόνος μυζήθρα, 400 κιλά ζάχαρη και 230 λίτρα αυγού. Ο χάρτης της Κρήτης, που κατασκευάστηκε με τα κατεξοχήν παραδοσιακά της γλυκίσματα, ήταν μοναδικός και στις λεπτομέρειές του, με ξεχωριστούς χρωματισμούς από λευκή σοκολάτα και βούτυρο κακάο να αποτυπώνουν ανάγλυφα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Ηράκλειο Κρήτης: Ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια

Μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ -για την υλοποίηση του οποίου τηρήθηκαν αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές- το μεγαλύτερο μέρος των γλυκισμάτων προσφέρθηκε σε 12 Κοινωφελείς Οργανισμούς στο Ηράκλειο, αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη.

Please follow and like us: