Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Όχι νερό με το ζόρι αλλά με βάση το πόσο διψάμε

Όχι νερό με το ζόρι αλλά με βάση το πόσο διψάμε

Στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια μελέτη που οδηγεί  τους επιστήμονες  στο να αμφισβητούν τον παραδοσιακό κανόνα που υπαγορεύει πως πρέπει να πίνουμε καθημερινά 8 ποτήρια νερό.

Και αυτό γιατί αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους μηχανισμούς που ελέγχουν την πρόσληψη υγρών στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς αυτοί προστατεύουν από την υπερενυδάτωση.

Όχι νερό με το ζόρι αλλά με βάση το πόσο διψάμε

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μονάς της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος προωθεί την ενεργοποίηση μιας λειτουργίας που ονομάζεται «αναστολή κατάποσης» όταν η πρόσληψη υγρών ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα. Η λειτουργία αυτή εξασφαλίζει επαρκή ενυδάτωση και παράλληλα προστασία από την υδατική δηλητηρίαση.

Ο καθηγητής Μάικλ Φάρελ από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών του Πανεπιστημίου Μονάς σύμφωνα με το Science Daily εξηγεί πως:

«Θα πρέπει  να πίνουμε υγρά με βάση το πόσο διψάμε και όχι με βάση κάποιο περίπλοκο πρόγραμμα ενυδάτωσης, απλά να κάνουμε αυτό που απαιτεί το σώμα μας. Όταν πίνουμε νερό με το ζόρι τότε καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια κατά την κατάποση. Ενώ κανονικά το αντανακλαστικό της κατάποσης αναστέλλεται όταν υπάρχει επάρκεια νερού στον οργανισμό. Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου αθλητές-μαραθωνοδρόμοι κατανάλωσαν υπερβολική ποσότητα νερού και έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτού. Αν και είναι υπερβολικά σπάνιο κάτι τέτοιο εντούτοις οφείλεται στη λεγόμενη υπονατριαιμία, κατάσταση στην οποία τα επίπεδα νατρίου στο αίμα πέφτουν υπερβολικά, προκαλώντας συμπτώματα όπως ο λήθαργος, η ναυτία και οι σπασμοί».

 

 

Please follow and like us: