Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Θρασύτατη τουρκική πρόκληση 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη

Θρασύτατη τουρκική πρόκληση 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη

Η γείτονα παρουσιάζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο για την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, που αναφέρθηκε εκτενώς και στην τουρκική προκλητικότητα, όσο και για τον ενισχυμένο ρόλο που αποκτά η Αλεξανδρούπολη, ως κόμβος ενέργειας, αλλά και της αναβαθμισμένης σημασίας της στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας οπλισμένα προέβηκαν σε μια  θρασύτητη πρόκληση πετώντας μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο ανατολικό Αιγαίο

Η Τουρκία φυσικά για άλλη μια φορά προσπάθησε  να αποποιηθεί  τις κατηγορίες για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και έριξε όλη την ευθύνη για τη νέα ένταση που η ίδια δημιούργησε στην Αλεξανδρούπολη, στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα εξέδωσε άλλη  μια ανακοίνωση που αποποιείται τις κατηγορίες για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και ρίχνει την ευθύνη στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει».

Για άλλη μια φορά η Ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα, σωστά και έντονα εκδίδοντας  ανακοίνωσή που  έκανε λόγο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας , που  καταπατώντα όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο ανατολικό Αιγαίο – Οι παραβιάσεις αυτές έφτασαν σε αριθμό τις 44

Μάλιστα, δεν πρόκειται για τη μόνη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, καθώς τα αεροσκάφη της πραγματοποίησαν μπαράζ υπερπτήσεων σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου. Οι παραβιάσεις αυτές έφτασαν σε αριθμό τις 44 και πραγματοποιήθηκαν από 11 αεροσκάφη: Τα 8 ήταν μαχητικά F-16 (σε τέσσερις σχηματισμούς), τα δύο κατασκοπευτικά CN-235 και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Τα δύο μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ σε μία περίπτωση σημειώθηκε εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό. Επίσης, καταγράφηκαν και 9 παραβάσεις. Φυσικά τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε στον Τούρκο πρέσβη εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας . Παράλληλα η χωρά μας πρέσβη σε ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και στην ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει τη συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας. Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Είναι γεγονός πως η Τουρκία είναι εκνευρισμένη ίδιος μετά από την  ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αλλά και  για τον ενισχυμένο ρόλο που αποκτά η πολη της Αλεξανδρούπολης, ως κόμβος ενέργειας, αλλά και της αναβαθμισμένης σημασίας της στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Please follow and like us: