Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε για να έχετε αποτελέσματα

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε για να έχετε αποτελέσματα

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεται κανείς; Πολλοί από εμάς έχουμε αναπτύξει τις δικές μας θεωρίες για τη συχνότητα της εξάσκησης, ευτυχώς όμως η επιστήμη έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση.

Κάποιοι μπορεί να τη βρουν ικανοποιητική, άλλοι απογοητευτική. Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι ότι αν δεν προσπαθήσεις, αποτέλεσμα δεν θα δεις.

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε για να έχετε αποτελέσματα

Ο ειδικός Shawn Arent από το πανεπιστήμιο Ρούτγεκρς των ΗΠΑ δηλώνει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της γυμναστικής που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και εκείνης που γίνεται τρεις. Αν και οποιαδήποτε άσκηση σε όποια συχνότητα και αν γίνεται αποτελεί καλό στοιχείο και μπορεί να σας βοηθήσει, στην περίπτωση που είστε ήδη σε καλή φυσική κατάσταση ακόμα και οι δύο φορές εκγύμνασης στην εβδομάδα δεν θα σας προσφέρουν κάποιο επιπρόσθετο όφελος, σημειώνει ο ειδικός.

Πιο συγκεκριμένα ο Shawn Arent λέει:

«Τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα για ένα δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής. Τεχνικά, πρέπει να κάνετε κάτι κάθε μέρα και λέγοντας κάτι εννοώ μία φυσική δραστηριότητα – απλά κινηθείτε. Γιατί διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο ότι το να κάθεστε εξουδετερώνει καθεμία από τις δραστηριότητες που έχετε κάνει.

»Ας υποθέσουμε ότι γυμνάζεστε μία ώρα την ημέρα και μετά κάθεστε για το υπόλοιπο της ημέρας: οι συνέπειες στην υγεία είναι απαίσιες από τη στιγμή αυτή. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ακριβώς αυτό. Έτσι, πρέπει παράλληλα να διατηρείστε ενεργοί και σε άλλα χρονικά σημεία στη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το να ασκείστε.

»Αλλά υπάρχει μία ενδιαφέρουσα διαφορά ανάμεσα στη γυμναστική που γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και σε αυτή που γίνεται τρεις, η οποία έχει να κάνει με τη συχνότητα που διεγείρεται το σύστημα. Έτσι με τρεις φορές την εβδομάδα, μπορείτε να έχετε σημαντικά οφέλη από νωρίς, και ιδανικά θα θέλετε να βελτιωθείτε πέρα από αυτές τις τρεις. Με δύο μέρες την εβδομάδα δεν θα δείτε μεγάλη διαφορά – απλά δεν εξασκείστε όσο συχνά χρειάζεται για να έχετε τα θετικά αποτελέσματα.

»Όσον αφορά στη γυμναστική που γίνεται για να διατηρηθείτε, απαιτούνται 2 με 5 φορές την εβδομάδα, και αυτό εξαρτάται από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε (…). Αρκετά καλά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε με εξάσκηση 2 φορές την εβδομάδα σε περιπτώσεις παιδιών και ηλικιωμένων. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, θέλουμε να αυξήσουμε τη συχνότητα της άσκησης σε τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα».

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε για να έχετε αποτελέσματα
Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεστε για να έχετε αποτελέσματα

Please follow and like us: