Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου

Τσιπάκι που θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και θα θεραπεύει τα βουητά στα αυτιά από την εταιρεία «Neuralink» του Έλον Μασκ

Τσιπάκι που θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και θα θεραπεύει τα βουητά στα αυτιά από την εταιρεία «Neuralink» του Έλον Μασκ- Πιθανόν να ξεκινήσουν φέτος οι κλινικές δοκιμές

Η εταιρεία «Neuralink», ιδρύθηκε το 2016 από τον Έλον Μασκ (είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται στα 256 δισεκατομμύρια δολάρια ιδιοκτήτης της Tesla) και τον επιχειρηματία αλλά και μηχανολόγο Μαξ Χόντακ, σκοπός της είναι να καταφέρει  μέσω της προηγμένης τεχνολογίας να βελτιώσει τη ζωή πολλών ασθενών.

Τσιπάκι που θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και θα θεραπεύει τα βουητά στα αυτιά από την εταιρεία «Neuralink» του Έλον Μασκ

Πριν λίγες ημέρες ο Έλον Μασκ ισχυρίστηκε ότι το εγκεφαλικό εμφύτευμα που κατασκεύασε η εταιρεία του  θα μπορούσε να θεραπεύσει τις εμβοές (ήχοι που ακούει κάποιος και δεν προέρχονται από εξωτερικό παράγοντα) , μέσα σε πέντε χρόνια. Φυσικά λίγους μήνες πριν έχει υποστηρίξει επίσης ότι είναι αισιόδοξος πως τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα της εταιρείας του θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους τετραπληγικούς να περπατήσουν.

«Μπορεί να χρειαζόμαστε πέντε χρόνια (για να τα καταφέρουμε), καθώς το εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink είναι μία νευροσυσκευή ανάγνωσης/εγγραφής με περίπου 1.000 ηλεκτρόδια. Και οι εμβοές χρειάζονται ίσως περισσότερα από χίλια ηλεκτρόδια. Τα μικροτσίπ εγκεφάλου νέας γενιάς θα αυξήσουν τον αριθμό των ηλεκτροδίων κατά πολλές τάξεις μεγέθους», επισημαίνει ο Μασκ.

Τσιπάκι που θα εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και θα θεραπεύει τα βουητά στα αυτιά από την εταιρεία «Neuralink» του Έλον Μασκ

Σε ότι αφορά την έναρξη των κλινικών δοκιμών των εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, ο Έλον Μασκ υποστήριξε ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν φέτος.

Πάντως, πολλοί νευροεπιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το μικροτσίπ του Έλον Μασκ μπορεί να θεραπεύσει τις εμβοές. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυματισμών και τη θεραπεία καταστάσεων, όπως ο αυτισμός ή οι εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος, χρησιμοποιώντας εγκεφαλική διέγερση.

Παράλληλα  όμως  ο Μασκ  μας ταξιδεύει  ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον δηλώνοντας ότι  παράδειγμα, κάποιος με παράλυση θα μπορεί να χρησιμοποιεί smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τον αντίχειρα του.

 

 

 

 

 

Please follow and like us: