Σάββατο, 20 Απριλίου

Κίνα: Απίστευτο «Το μετρό έξω από την… πόρτα σου»

Ένα από  τα όνειρα κάθε εργαζόμενου σε μια μεγαλούπολη  είναι το λεωφορείο ή το μετρό να περνά κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του για να γλυτώνεις χρόνο και κόπο.

Οι Κινέζοι το πέτυχαν,  στην  πόλη Τσονγκτσίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα. Η πόλη  έχει μέγεθος όσο η Αυστρία και πληθυσμό 28 εκ. κατοίκους που κάθε πρωί τρέχουν στις δουλείες τους κυρίως με το μετρό.

Κίνα: Απίστευτο «Το μετρό έξω από την… πόρτα σου»

Είναι υπερβολικά πυκνοκατοικημένη και η κίνηση αφόρητη, όσο για τις  θέσεις παρκινγκ τραγικά λιγοστές

Έτσι λοιπόν οι αρχές της πόλης σκεφτήκαν το απίστευτο, σε μια πόλη με ελάχιστους  ελεύθερους χώρους και χιλιάδες πολίτες να πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στους δυσπρόσιτους δρόμους της πόλης.

Έφτιαξαν αρχικά πειραματικά την γραμμή 2 του μετρό να περνά κυριολεκτικά μέσα από ένα κτίριο με 1.500 ενοίκους. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και σταθμός που ονομάζεται «Λιζίμπα», αν το εγχείρημα πετυχει τους στόχους του οι αρχές θα προχωρήσουν στην δημιουργία σταθμών και σε άλλες τεράστιες πολυκατοικίες της πόλης.

Τι γίνεται όμως με τον θόρυβο;

 Κι εδώ οι κατασκευαστές του εγχειρήματος κέρδισαν το στοίχημα. Ο θόρυβος δεν ξεπερνά τα  60 ντεσιμπέλ, όσο θόρυβο δηλαδή κάνει και ένα πλυντήριο πιάτων

Το εντυπωσιακότερο  όμως βρίσκεται αλλού

Το κτίριο προϋπήρχε της γραμμής 2 του μετρό αντί όμως να κατεδαφιστεί αγοράστηκε ένα μέρος της από το μετρό , o 6ος όροφος, για να περνά το τρένο και γίνει ο σταθμός.

Κι οι περισσότεροι κάτοικοι όχι δεν ενοχλούνται από τη συνύπαρξη, αλλά αντίθετα, είδαν τις τιμές των διαμερισμάτων να δεκαπλασιάστηκαν εξ αιτίας του μετρό.

Please follow and like us: