Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου

Επίκειται μαζική εξαφάνιση σε θαλάσσια είδη αν δεν ληφθεί δράση λόγω της Κλιματικής αλλαγής

Νέα επιστημονική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Science επισημαίνει πως αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2300 θα υπάρχει μείωση της ποσότητας οξυγόνου στο νερό, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής,  και συγκεκριμένα  μείωση της ποσότητας οξυγόνου που είναι αναγκαία για την επιβίωση των ειδών.

το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Μια παρόμοια μαζική εξαφάνιση είχαμε στον πλανήτη μας πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα που αναλύουν τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης, της μείωσης της ποσότητας οξυγόνου στο νερό ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ποσότητας οξυγόνου που είναι αναγκαία για την επιβίωση των ειδών. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά γιατί  αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη, οι ωκεανοί μπορεί να βιώσουν μέχρι το 2300 μια μαζική εξαφάνιση ειδών, συγκρίσιμη με εκείνη της Πέρμιας περιόδου, της τελευταίας περιόδου της Παλαιοζωικής εποχής. Η βιοποικιλότητα στις θάλασσες μειώθηκε στο ελάχιστο, λόγω ενός καταστροφικού συνδυασμού: της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης του οξυγόνου στους ωκεανούς.

το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Με βάση αυτό το σενάριο, τα περισσότερα είδη θα χάνονταν στις τροπικές ζώνες, όμως πολλά θα μετανάστευαν σε άλλες περιοχές για να επιβιώσουν. Τα πολικά είδη θα εξαφανίζονταν μαζικά, αφού δεν θα είχαν πού να πάνε.

Πώς θα αποτραπεί το χειρότερο σενάριο

Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριζόταν στους 2°C, θα μπορούσε να αποφευχθεί μια μαζική εξαφάνιση, εκτιμούν οι ειδικοί.

το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Άλλωστε όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές στην συμφωνία του Παρισιού ορίζετε ως στόχος έχει οριστεί ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2°C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και, ει δυνατόν, στον +1,5°C.

Το μέλλον μας βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της κοινωνίας μας και στης επιλογές της. Υπάρχει ακόμη χρόνος να ανατραπεί η τάση, επειδή οι εξαφανίσεις των θαλασσίων ειδών δεν είναι ακόμη τόσο εκτεταμένες όσο εκείνων της ξηράς.

το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Κλιματική αλλαγή: Κίνδυνος-θάνατος για όλα τα θαλάσσια είδη – Επίκειται μαζική εξαφάνιση αν δεν ληφθεί δράση
Please follow and like us: