Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου

Στο υπουργείο Υγείας δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν μόνο του Νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους»

Στο υπουργείο Υγείας δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν μόνο του Νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους»  Ζωή Ράπτη Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας

Ζωή  Ράπτη: Ευθυγραμμιζόμαστε με τις διεθνείς καλές πρακτικές και για τις μεταφορές των ψυχικά ασθενών

Στο υπουργείο Υγείας δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν μόνο του Νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους»

Η υφυπουργός Υγείας μιλώντας στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον ΕΟΠΥΥ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Γνώμονάς μας είναι να μην επιτρέψουμε καμία ανοχή σε διακρίσεις και βεβαίως να ασκούμε μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στο υπουργείο Υγείας, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν μόνο του, δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν πίσω» τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Η υφυπουργός, αναφερόμενη στις διατάξεις που αφορούν τα ζητήματα της ψυχικής υγείας, είπε πως για πρώτη φορά εισάγουμε ρύθμιση με την οποία ρυθμίζουμε ζητήματα μεταφοράς των ψυχικά ασθενών σε μονάδες ψυχικής υγείας.

Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει ταλανίσει επί δεκαετίες, τόσο τις ενώσεις των ασθενών, τους ίδιους τους ασθενείς, φυσικά άλλους φορείς, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια, είπε η υφυπουργός, λόγω του νομοθετικού κενού, τη μεταφορά αναλαμβάνουν οι αναρμόδιες και χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση αστυνομικές αρχές, στις οποίες, μη έχοντας άλλη επιλογή, απευθύνονται οι εισαγγελείς. Αποτέλεσμα είναι οι μεταφορές αυτές να μην συνάδουν με τις σύγχρονες καλές πρακτικές και την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, είπε η κ. Ράπτη, η κυβέρνησή μας με το άρθρο 50 δίνει λύση σ’ αυτό το μεγάλο ζήτημα. Κύριος στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και κυρίως της αξιοπρέπειάς τους, ώστε να μην αντιμετωπίζονται ως ένας οποιοσδήποτε επικίνδυνος κρατούμενος, αλλά ως ένας ασθενής. Έτσι, επιλέγουμε τη μικρότερη δυνατή συμμετοχή της αστυνομίας σε αυτή τη μεταφορά, και προτείνουμε την ανάθεση της μεταφοράς των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, από τις μονάδες ψυχικής υγείας που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για μονάδες οι οποίες λειτουργούν εδώ και πάνω από μια εικοσαετία σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι διασυνδεδεμένες και εποπτευόμενες από το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από το κράτος και συμβάλλονται κατόπιν διαγωνισμού με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι κοινοτικές αυτές μονάδες, θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση αυτής της μεταφοράς των φερόμενων ως ψυχικά ασθενών, επιτυγχάνοντας ακριβώς συνθήκες ασφάλειας με σεβασμό στην προσωπικότητά τους αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Και οι αστυνομικές αρχές θα συμμετέχουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που τη μεταφορά δεν μπορούν να την διενεργήσουν οι κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας. Την μεταφορά θα συντονίζει το αυτοτελές τμήμα Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, ενώ αυτή θα ελέγχεται αυστηρά από τα αρμόδια όργανα.»

Please follow and like us: