Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου

Υγεία: Αναζητούν το μυστικό της αντιγήρανσης

Αναζητούν το μυστικό της αντιγήρανσης

Ο Τζεφ Μπέζος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon και ο Ρώσο-Ισραηλινός επιχειρηματίας Γιούρι Μίλνερ χρηματοδοτούν μία start-up επιχείρηση που θα αναζητήσει το ελιξήριο της ζωής. Στόχος της ο βιολογικός επαναπρογραμματισμός, μία διαδικασία που θα μπορούσε ενδεχόμενος να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν για πάντα.

Υγεία: Αναζητούν το μυστικό της αντιγήρανσης

Λίγα λόγια για την ιστορία του εγχειρήματος

Όλα ξεκίνησαν το 2012  από τον Ιάπωνα Νομπελίστα  Ιατρικής, γιατρό και ερευνητή, δρ. Σίνια Γιαμανάκα για την έρευνά του πάνω στα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα όπως τα ονόμασε. Ανέπτυξε τη μέθοδο μετατροπής διαφοροποιημένων κυττάρων ενηλίκων σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Δηλαδή με την μέθοδο του δρ. Σίνια Γιαμανάκα γίνετε επαναπρογραμματισμός των κυττάρων, μια  τεχνική που αν και χαρακτηρίζετε επικίνδυνη επαναφέρει τα κύτταρα στην αρχική τους κατάσταση, μπορεί με λίγα λόγια να χρησιμοποιηθεί για την αναστροφή της γήρανσης.

Ο  Ισπανός βιολόγος δρ Χουάν Κάρλος Μπελμπόντε, έχει αναπτύξει την τεχνική του Γιαμανάκα σε διάφορα πειράματα και ανακάλυψε στην ουσία ότι η προσθήκη μόλις τεσσάρων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα, μπορούν να τα κάνει να επανέλθουν σε προηγούμενη κατάσταση με τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων που αποτελούν δομικά στοιχεία της νέας ζωής. Συγκεκριμένα ο  δρ Μπελμόντε το 2016 χρησιμοποίησε  την τεχνική των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων του Ιάπωνα γιατρού και την εφάρμοσε σε ποντίκια, τα οποία παρουσίασαν σημάδια αντιστροφής της ηλικίας. Μετά το πείραμα, χαρακτήρισε την τεχνική επαναπρογραμματισμού ως έναν πιθανό «ελιξίριο ζωής»

Υγεία: Αναζητούν το μυστικό της αντιγήρανσης

Η start-up επιχείρηση που θα αναζητήσει το ελιξήριο της ζωής

Οι δυο δισεκατομμυριούχοι ίδρυσαν μια εταιρεία με όνομα Altos που με έδρα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η  εταιρεία ως τώρα έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκατομμύρια δολάρια για να εξετάσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να επαναπρογραμματίσει τα κύτταρα. Δηλαδή για να γυρίσει πίσω το ρολόι αρχικά στα ζώα και ενδεχομένως πολύ αργότερα στους ανθρώπους γιατί η έρευνα είναι ακόμη σε αρχικά στάδια .

Ο Ισπανός βιολόγος δρ Χουάν Κάρλος Μπελμπόντε θα μετέχει ως απλήρωτος σύμβουλος στο επιστημονικό συμβούλιο της Altos. Στο διοικητικό της συμβούλιο θα είναι επίσης η Αμερικανίδα βιοχημικός και μοριακή βιολόγος Τζένιφερ Α. Ντούντνα. Συνέβαλε μόλις πριν ένα χρόνο  στην εξέλιξη της πρωτοποριακής τεχνικής (επεμβατικής) αναδιοργάνωσης του γονιδιώματος, CRISPR. Γι’ αυτή τη σημαντική καινοτομία, το 2020, έλαβε -από κοινού- την κορυφαία διάκριση του βραβείου Νόμπελ Χημείας μαζί με τη Γαλλίδα ερευνήτρια δρ. Εμμανουέλ Σαρπαντιέ.

Το σχέδιο πήρε σάρκα και οστά στην Altos, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Richard Klausner, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Η Altos θα συμμετέχει και αυτή στον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει ήδη στο χώρο επαναπρογραμματισμού της βιοτεχνολογίας κυττάρων ανάμεσα στους κολοσσούς όπως η Life Biosciences, Turn Biotechnologies, AgeX Therapeutics και Shift Bioscience.

 

 

Please follow and like us: